Petra de Bruijn: Vrijheid (2016) porselein en hout
Petra de Bruijn: Vrijheid (2016) porselein en hout

Dit artikel is geschreven door
Posthuys Galerie

Galerie op Brink 14 De Koog

Structuren in Galerie Posthuys

Cultuur

In het jubileumprogramma van Galerie Posthuys zijn een aantal tiendaagse thematentoonstellingen opgenomen. De figuratieve invulling hiervan krijgt met de keramiektentoonstelling Structuren een abstracte tegenhang.

Cecil Kemperink vertelt: "In mijn werk zijn beweging, balans, verbinding en verwondering, belangrijke thema's. Ook tijd speelt een rol: arbeidsintensieve, repeterende handelingen, maken vele onderdelen, die samen het werk vormen. Opgebouwd uit ringen klei, ontstaan structuren die op verschillende manieren zijn neer te zetten. Deze beweging van het werk, die vorm- en geluidsveranderingen tot gevolg heeft, maken het beeld 'ruimer'. En nodigen uit tot onderzoek: de kijker neemt actief deel aan het werk."
Op de ronde, blauwe wand in de grote zaal is de installatie Hold Me te zien. Het is een subtiel, sierlijk werk samengesteld uit ruim honderd kleine wandobjecten. Uitgevoerd in verschillende soorten klei en op diverse hoogtes gestookt, levert het een gevarieerd palet en Boeiende kleurschakeringen. Na de eerste stook worden de vormen gepolijst en met elkaar gecombineerd, om ze vervolgens te verbinden met een derde kleur en vorm. Elk werkje is uniek.

Een nieuwe kunstenaar in Galerie Posthuys is de Amsterdamse keramiste Petra de Bruijn. Ongekleurde porseleinen structuren zijn geplaatst op stronken en gejut hout. De kwetsbare ritmes lijken als maretak te groeien op de ondergronden. Bij het inrichten licht de kunstenaar enkele beelden toe en refereert ze ook aan wolken en mist. Eigenlijk kunnen de abstracties niet met woorden worden geduid. De enige echte figuratieve benadering die niet mank lijkt te gaan zijn de schema's waarin DNA-strengen worden verbeeld.
"In het schemergebied tussen waken en slapen, in het halfduister, in je ooghoeken of door je oogharen zie je iets, denk je iets te zien, hoop je iets te zien. Dat te onderzoeken. Wat is het geweest? Wat hoopte ik te zien? In een droom of trance iets mee te maken, iets te zien. Dat via de klei, de toevalligheden in het keramische proces te verbeelden. Dat is wat ik doe."

Structuren is te zien t/m zondag 28 augustus. Galerie Posthuys (Brink 14, De Koog) is geopend van woensdag t/m zondag van 12 tot 18 uur.

Cecil Kemperink: Hold Me (2016) keramiek
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 13 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 15 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 16 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30