Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Martine 'doet maar Wad'

Cultuur

Oud-Texelaar Martine de Boer, opgegroeid in Den Burg, treedt komende vrijdag (17 juni) op in Klif 12. Zij doet dit met improvisatietheatergroep Schwung. "We waren vorig jaar voor het eerst en de hele groep wilde graag nog een keer', vertelt De Boer.

"Als oud-Texelaar kom ik graag geregeld terug naar mijn eiland. Dit keer neem ik dus mijn improvisatie theatergroep Schwung mee en spelen we in Klif 12. De scenes die wij spelen zijn totaal geïmproviseerd", legt ze uit. Over het optreden. Het is theater waarbij niemand van te voren weet hoe de avond er uit gaat zien. Zelfs de acteurs niet. Dat klinkt onmogelijk, maar toch is dit precies wat Schwung Improtheater doet. Vorig jaar speelden de Nijmeegse acteurs voor het eerst op Texel. Dat is zo goed bevallen, dat ze deze lente terugkomen met hun voorstelling 'Schwung doet maar Wad'.

Zonder script

Al 15 jaar lang speelt Schwung voorstellingen zonder script. Hoe ze dan weten wat ze moeten doen? Door het publiek om input te vragen voor de scènes. Een locatie, een bekentenis, een kleur, het kan van alles zijn. Verder ontstaat alles in het moment. Soms zijn de scènes hilarisch, soms raken ze een gevoelige snaar. Slechts één ding is zeker in improvisatietheater: elke voorstelling bestaat louter uit nog nooit vertoonde scènes. Het publiek wordt elke keer getrakteerd op een unieke voorstelling. De Boer zelf speelt al zes jaar bij Schwung. "Voor mij is het extra leuk om op Texel te mogen spelen. Omdat ik er ben opgegroeid, en omdat ik vroeger als puber in klif 12 heb gewerkt. Mijn eerste echte serieuze theater ervaring. Uiteindelijk heb ik er ook mijn beroep van gemaakt. Elf jaar geleden heb ik na mijn studie mijn eigen bedrijf opgezet genaamd Mind Mix. Dat sindsdien alleen maar groter is geworden."

De improvisatievoorstelling in Klif 12 begint vrijdag om 20.30. Kaarten zijn verkrijgbaar voor €7,50 en verkrijgbaar via Klif 12 (www.klif12.nl)

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 2 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 5 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 8 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 9 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00