Edo Kooiman
Edo Kooiman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Edo Kooiman gaat van start met 'Havenlicht'

Zakelijk

Edo Kooiman start op vrijdag 17 juni met de verse vismarkt 'Havenlicht' op de haven van Oudeschild. De Texelaar kreeg eerder al van de gemeente een tijdelijke standplaatsenvergunning op de haven om de markt te kunnen starten. In de krant van gisteren was al een heel verhaal over de plannen van Kooiman te lezen. 

Door ingediende zienswijzen van ondernemers uit Oudeschild werd de start met enige weken vertraagd. De bezwaren gaven bij zowel de rechter als het college geen aanleiding om de vergunning aan te passen of in te trekken. "Daarom wil ik nu echt van start gaan", zegt Kooiman. "Ik ben al enige tijd bezig met de voorbereidingen, maar door de ingediende bezwaren moest ik even een pas op de plaats maken. Het is belangrijk om voor de zomer te starten. Dan kan ik het in de eerste weken even rustig aanzien. Ik weet echt niet hoe het gaat lopen. Ik word dagelijks gevraagd wanneer ik nu ga beginnen met de verse vismarkt. We betrekken de vis van een van de Texelse kotters. Alle vis wordt geregistreerd bij de visafslag in Den Helder. Maar het is de bedoeling dat ze het dan vrijdag rechtstreeks mee naar Texel nemen. Verser kan eigenlijk niet."

Kooiman verkoopt tijdens de pilot de vis uit een ruim vijf meter lange verkoopwagen. De pilot moet duidelijkheid geven of een verse vismarkt op Texel bestaansrecht heeft. Hij werkt met uitsluitend Texelse kotters en dus ook Texelse vis. Bijzondere vissen kunnen worden besteld. Klanten die overigens zeker willen zijn van verse vis in het weekend kunnen vooraf hun bestelling al doorgeven via de website Texelsevis.nl. De bestelling wordt dan ook doorgegeven aan de kotter, zodat daar al rekening mee kan worden gehouden. De vis kan dan op de haven worden afgehaald.

Het is nog niet voor iedere Texelaar duidelijk op welke locatie de verse vismarkt komt. "In de hoek bij brasserie TX of, voor de oudere Texelaars, bij het voormalige Teso kantoor. Bij de rondvaartboten van Frido Boom en Herman Blom. Dat wordt het gezelligste hoekje van de haven", glimlacht Kooiman. Ïn de wintermaanden is de standplaats bij het CIV gebouw. Op de plek waar nu de Tuk Tuk's staan. "Daar is in de zomermaanden geen plek."

De verse vismarkt is vrijdag open van 14.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 8.00 tot 14.00 uur. 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 8 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 14 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1