Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Donder op met je zwartepietendiscussie!

Algemeen

Schijtziek word ik er van. Je kunt je Facebook niet openen of ergens gaat het over Zwarte Piet. Je weet wel, die donkere kindervriend met kroeshaar en een feestmuts die altijd naast die vreemde man met die rode puntmuts en die baard loopt. Deze exotische vriend is onderwerp van discussie, ook al komt hij pas in november naar ons land en is het pas 5 december tijd voor het grote feest. KUNNEN WE DAAR EVEN MEE OPHOUDEN!?

Kunnen we niet nog even minstens vijf maanden wachten voor we deze eindeloze discussie voortzetten? Kunnen we tenminste wachten tot de bladeren weer van de boom gevallen zijn in plaats van net aan de boom zitten? Of zullen we gewoon volgende week Sinterklaas vieren? Ik ben voor als we dan voor een jaar klaar zijn met de discussie.

Het is vervelend, tenenkrommend en zaaddodend. Voor de voorstanders van Zwarte Piet die nu denken: die gaat het voor ons opnemen, sorry. Ik was niet van plan mij in die discussie te mengen en al helemaal niet op het moment dat de zomer nog moet beginnen. LAAT ME MET RUST! Het boeit mij niet of hij zwart blijft of dat hij groen, geel, stroopwafel, blauw of oranje is. Bespaar me uw slechte rijmpjes met het logo van 'Nederland mijn vaderland' en stop ermee iedereen het land uit te willen schoppen die niet voor Zwarte Piet is.

Als gezegd maakt het mij niet uit of die knakker zwart blijft of niet. Waar ik wel een kanttekening bij wil plaatsen zijn argumenten als 'Hij is zwart van het roet', 'Het is Nederlandse traditie' en 'Het is een kinderfeest, blijf daar van af.' Dit zijn kulargumenten. Natuurlijk heeft Zwarte Piet racistische kenmerken. Van de schoorsteen krijg je geen gouden ringen, dikke rode lippen (of hij moet wel heel beroerd langs die schoorsteen geschuurd zijn) en kroeshaar. Het punt dat het een traditie is, kan de prullenbak in. Tradities zijn altijd aan veranderingen onderhevig. Ouwe Sunderklaas wordt nu ook heel anders gevierd dan honderd jaar geleden en van de kerstman had niemand in Nederland vijftig jaar geleden ooit gehoord. Toch vieren steeds meer families kerst in plaats van Sinterklaas. En niet omdat ze zo gelovig zijn. Het slechtste argument is dat van het kinderfeest. Wie denkt er werkelijk dat het een kind uitmaakt hoe die Piet eruitziet en wat voor kleur die heeft? Dat kind wil cadeautjes en gelooft in Sinterklaas. Het valt een kind niet eens op als er meerdere kleuren Pieten zijn. Al vind ik het behoorlijk racistisch dat er wel een stroopwafelpiet is, terwijl drop zeker zo Nederlands is. 

Zo, als nu voor- en tegenstanders eens even zouden wachten tot december voor ze met elkaar op de vuist gaan. Ook dit is tegenwoordig traditie immers. Wie zonder blauwe plekken weg komt bij de intocht is er niet echt geweest. Wat is nou een discussie zonder een goede linkse? Zo, hebben we ook weer gehad. Zullen we iedereen op Facebook verwijderen die ons blijft lastigvallen met dit onderwerp? Ik doe mee!

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 2 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 8 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1