Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Artex Kunstenschool

School of the Arts, music school, dance school, theatre school and courses fine arts

Kunstlezing Berlijn bij Artex

Cultuur

Op dinsdag 7 juni aanstaande organiseert Artex - Kunstenschool Texel een kunstlezing over de stad Berlijn. De kunstlezing wordt gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. In deze lezing maken de bezoekers (opnieuw) kennis met de roerige geschiedenis van Berlijn, zijn monumenten en kunstschatten.

Berlijn kent een rijke en dramatische geschiedenis van de groei, verwoesting, wederopbouw, scheiding en bloei. De stad is één van dan de meest bruisende metropolen van ons continent en doet sinds de hereniging van Duitsland mee in de voorhoede van politiek, economie en kunst. Voor Europese begrippen is de stad relatief jong. het nog landelijke Berlijn kreeg fair als hoofdstad van de Pruisische keurvorsten, die in 1701 tot de rang van de koning werden verheven. De paleizen Charlottenburg in Berlijn en Sanssouci Potdam herinneren daaraan, net als Berlijnse bekendste monument: de Brandenburger Tor. Berlijn groeide onder de koningen en vanaf 1871 de keizers, toen Berlijn hoofdstad van een verenigd Duitsland werd.

Berlijn is na de Tweede Wereldoorlog bijna synoniem geworden voor de Koude Oorlog. De vroegere scheiding in Oost en West is steeds minder merkbaar, maar tekent de stad nog steeds. Wij zullen de megalomane plannen uit de tijd van het Derde Rijk en verwoesting in de Tweede Wereldoorlog niet buiten beschouwing laten, maar de nadruk in deze lezing ligt op de bruisende stad, haar vermaarde kunstcollecties in de vele musea, kunstenaars als Käthe Kollwits en Ernst Ludwig Kirchner, maar ook culturele grootheden als Christopher Isherwood en Marlene Dietrich.

De kunstlezing Berlijn wordt gehouden op dinsdag 7 juni van 20:00 uur tot 22:00 uur in de Voorspeelruimte van Artex. De entree bedraagt €10,- per persoon inclusief koffie/thee/lekkers en een hand-out van de lezing (contant betalen). Vooraf reserveren is zeer gewenst: bel voor uw reservering met Artex via 0222-313493 of mail naar info@artex-texel.nl

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 15 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1