Foto: Aris Bremer
Foto: Aris Bremer

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Texel is thuiskomen op vakantie

Column

Wat we op Texel al lang wisten, is deze week bevestigd door Lonely Planet. De status die ons deze week met een keurige plaats in Europa werd toegekend, werd in de week nog even onderschreven met een paar hoogtepuntjes. Texel is hot en de vakantietip voor deze zomer. Waarom naar het buitenland als Texel zo dichtbij ligt?


Vale gier en buizerd vastgelegd door Justin Sinner Pictures.

Wat waren dan wel die hoogtepuntjes? Om er maar wat te noemen: Vogelaars trokken van noord tot zuid om maar een glimp van de reusachtige vale gier op te vangen die ook voor Texel gekozen had. Als extraatje deed de vogel een circusact, waarbij hij een kraai liet meeliften op zijn rug. Voor hen die niets met gevogelte hebben dat niet op hun bord ligt, was er genoeg ander topnieuws. Ongeduldig was er jaren op gewacht, maar gisteren rond kwart over zes gleed de Texelstroom moeiteloos voor het eerst de veerhaven op 't Horntje binnen. Het zag er direct vertrouwd uit. Is het vat met goed nieuws op? Nee hoor, in de schaduw van dit nieuws nestelde Mantje zich nog even tussen de beste vijftig schoenenwinkels van Nederland. Het is Sandor toevertrouwd dat hij nou niet naast zijn schoenen gaat lopen. Ondertussen zijn ze op de haven van Oudeschild bezig  een concert van een van Nederlands grootste bands voor te bereiden. 


Sommeltjespop.

Het 'nieuws' dat Lonely Planet had ontdekt, verbaasde ons natuurlijk niet. De Texelaars zijn vriendelijk, hulpvaardig en zorgen goed voor hun eiland. Toeristen komen binnen in een warm bad en zelfs een gemiddelde boeddhist is minder vredelievend dan een Texelaar. Oké, misschien overdrijf ik nu een beetje, het zal de euforie zijn. Wat wel gesteld kan worden is dat Texel voor ieder wat wils biedt. Zij die willen genieten van natuur kunnen zich jaar na jaar laten verrassen. Want los van het feit dat de natuur iedere dag anders is, heeft Texel zoveel plekjes dat er iedere keer wel weer wat moois te zien is. Maar zelfs als je een gruwelijke hekel aan natuur hebt en lopen zonde vindt van je met eten zo zorgvuldig opgebouwde lichaam, zijn er opties. In De Koog stikt het van de kroegen en restaurants waar je tot zo laat kunt zitten dat je de volgende dag pas weer wakker wordt wanneer de kroegen weer open zijn. Mocht je onverhoopt eerder wakker zijn, kun je altijd nog gaan bakken aan het strand. Houd je meer van cultuur, dan ben je ook op de goede plek. Met Lange Juni, Kliffhanger, tientallen kunstenaars en een breed scala aan musea dat het eiland te bieden heeft. Daarnaast zijn er zoveel markten dat je volleerd marathonloper moet zijn om ze allemaal af te gaan. Ik wilde ook nog over lammetjes knuffelen beginnen, maar dat laat ik deze week maar even achterwege.



Beach Obstacle Run.

Toch was niet iedereen blij met deze ontwikkeling. Wordt Texel nou niet te druk? Trekt Texel nou niet teveel toeristen? Een vraag die vooral gesteld werd door toeristen. Gelukkig zijn er een vast aantal slaapplaatsen op het eiland, dus vol is vol. Hooguit zal het aantal dagjesmensen toenemen, maar daar hebben we een prachtige nieuwe boot voor deze zomer. Zij kunnen het avontuur opzoeken en de auto laten staan. Een dagje Texelhopper wint het natuurlijk makkelijk van een gemiddelde safari in Afrika. Dit eiland wordt daarnaast bewoond door innovatieve ondernemers die altijd wel weer iets voor u verzinnen. Wat te denken van the Beach Obstacle Run, Tropical, het Texelse Beach Food Festival, Texelpop, Texel Culinair, Sommeltjespop, de Texel Halve Marathon of de Super Sunday, en al die vele andere.

Sportief, shop-aholic, kroegtijger, cultuursnuiver of avonturier, Texel biedt het allemaal. En dit alles op een knusse manier.

Texel is thuiskomen op vakantie!


Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 18 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 21 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen gisteren
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5