In 2013 luidden ze voor het laatst de klok op de Jan Drijverschool. Volgen er meer?
In 2013 luidden ze voor het laatst de klok op de Jan Drijverschool. Volgen er meer?

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Red de buitendorpen

Column

"Behoud van de basisscholen in de buitendorpen, zolang het kan, een nieuw onderwijscentrum voor Den Burg op de plek waar nu nog sporthal Ons Genoegen staat en gebruik van een deel van de OSG voor de huisvesting van basisschoolleerlingen." Het zijn woorden die mij allerminst geruststellen.

Het zijn vooral de woorden 'zolang het kan' die mij doen huiveren. We verloren in 2013 al de Jan Drijverschool in Den Hoorn en in Oosterend gingen De Akker en de Jacob Daalderschool al samen. Ondanks de toezegging van behoud van scholen in de buitendorpen zie ik een eiland voor me zonder basisscholen in de buitendorpen. Het zou een doodsteek zijn voor de leefbaarheid van onze kleinere dorpen. 

Texel is Nederland in het klein zeggen ze wel eens en dat blijkt maar weer. Den Burg als de Randstad en de buitendorpen als Groningen, Twente, de Achterhoek en Limburg. Al verzakken de huizen in Groningen door gaswinning, al ontstaat er schade door oude mijnen in Limburg. Als het de Randstad niet raakt is het niet zo erg. Zo geldt dat ook steeds meer voor de buitendorpen. In het in oktober gepresenteerde Startdocument' Woonvisie Texel dat de Stec Groep opstelde voor de gemeente raadde het overkantse onderzoeksbureautje al aan om bij de woningen te focussen op Den Burg.

Godzijdank kon de politiek zich in grote lijnen niet vinden in deze tekentafelpolitiek van een bureau dat de sentimenten buiten beschouwing heeft gelaten. Ik snap dat beslissingen niet genomen moeten worden op basis van onderbuikgevoelens, maar als je alles focust op Den Burg, gaan de buitendorpen ten onder. Behoud de voetbalclubs, bouw starterswoningen en voorkom dat De Koog, De Cocksdorp, Den Hoorn, De Waal, Oosterend en Oudeschild rustplaatsen worden voor bejaarden, waardoor alleen een begraafplaats en een kerk nog basisbehoeften zijn. 

Het is goed om in Den Burg te kijken of het basisonderwijs efficiënter kan en het is ook niet verkeerd om een centrum te maken dat de scholen in buitendorpen kan ondersteunen. Alleen zegt mijn onderbuikgevoel dat wanneer je dit soort bepalingen vastlegt, de volgende stap om scholen uit de buitendorpen te halen een stuk dichterbij is. Zoals Jur Schuiringa in november 2015 zei: "Steun de buitendorpen, Den Burg redt zich wel." 

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 16 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30