Blauwborst. (Foto: Vogelfestival)
Blauwborst. (Foto: Vogelfestival)

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Vogelfestival op Texel

Natuur

Texel is 7 en 8 mei het toneel van het Wadden Vogelfestival Tijdens dit weekend kun je deelnemen aan een groot aantal excursies en activiteiten op unieke plekken. Tussen de zes vogelkijkpunten rijdt de gratis vogel-hop-on bus, die ook bij de boot stopt. De route is echter ook uitstekend te doen op de fiets.

Texel is een geweldige plek om vogels te spotten en een hotspot voor zeldzaamheden. Nergens anders in Nederland vind je zoveel verschillende vogelsoorten. Bijna driehonderd verschillende soorten zijn afgelopen jaar waargenomen op het eiland. 'Gewone' zoals de kievit, de kiekendief en de tureluur, maar ook bijzondere gasten zoals de citroenkwikstaart, de roodhalsgans, de Siberische boompieper en de vale gier. Statistisch gezien is het tweede weekend van mei het beste moment in het voorjaar vogels waar te nemen, want met een beetje geluk zijn er tijdens dit weekend meer dan 170 verschillende soorten te spotten. Op zaterdag 7 mei en zondag 8 mei organiseren Nationaal Park Duinen van Texel en Vogelinformatiecentrum Texel de eerste editie van het Wadden Vogelfestival. In samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Ecomare en Dutch Birding is er een zestal vogelkijkpunten ingericht, waar tussen 10.00 en 17.00 uur activiteiten en excursies plaatsvinden.


Maak kennis met de boswachters en vogelexperts. Zij delen graag die ene tip om die bijzondere vogel te spotten of goed op de foto vast te leggen. Excursies zijn te boeken via www.npduinenvantexel.nl of www.vogelexcursiestexel.nl. Met de opbrengsten van deze excursies wordt een nieuw vogelkijkscherm gebouwd bij het Renvogelveld, naast De Robbenjager. "Stap op de fiets of maak gebruik van de gratis vogel hop-on busjes (reisschema op www.npduinenvantexel.nl) en bezoek een van zes vogelkijkpunten. Dit zijn De Geul/Mokbaai, De Slufter (noord opgang), het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp, Utopia (waddendijk) en de Eendenkooi van Spang. Op het Turfveld in de Dennen presenteren op zaterdag 7 mei verschillende natuurorganisaties zich met belevingsactiviteiten voor jong en oud. Bij het vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp is een informatiemarkt."

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 40 minuten geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 16 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 19 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 22 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2