Echo Movis, één van de bands op Bevrijdingspop.
Echo Movis, één van de bands op Bevrijdingspop.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Bevrijdingspop Texel: twee dagen popmuziek

Cultuur

Twee dagen popmuziek op de Groeneplaats. Tien bands op Bevrijdingspop op donderdag 5 en vrijdag 6 mei. Publiekstrekkers op het gratis festival zijn DIFF en Audio Adam. Woensdag 4 mei wordt de documentaire De Russenoorlog vertoond.

De Groeneplaats wordt voor deze eerste editie van Bevrijdingspop omgetoverd in een grote muziekarena. Met een groot, overdekt podium, kraampjes, toiletten en de bijbehorende festivalsfeer. De eerste in een reeks van vier festivals onder verantwoordelijkheid van Stichting Evenementen Texel. Laagdrempelig, zonder entree en dus vrijblijvend. Bevrijdingspop begint op beide dagen om 14.00 uur en duurt donderdag tot 23.00 uur en vrijdag tot 21.30 uur. Op vrijdag wordt het festival om 19.00 uur voor een uur onderbroken door de Lionsveiling, een veiling voor het goede doel.

Andere bands die op BevrijdingsPop optreden, zijn Paul's Basement, Project Bongo, Frairs, Echo Movis, Dudettes en de Texelse band Goodbye Mosquito. Het tienkoppige gezelschap Skapiche sluit het festival op vrijdag vanaf 20.30 uur af met spetterende skamuziek.

Als opmaat naar Bevrijdingspop wordt woensdag 4 mei de documentaire De Russenoorlog vertoond. Cineast Arnold van Bruggen reconstrueert daarin met ooggetuigen de bloedige gebeurtenissen die in de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog voor een enorme slachting zorgden onder Duitse en Georgische soldaten en de Texelse burgerbevolking. De vertoning begint rond 20.30 uur, na afloop van de herdenking die door het Comité 4 en 5 mei wordt verzorgd. Ook deze voorstelling is gratis toegankelijk.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 7 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45