Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Wat ik zeggen wou

Ruiterpaden

Divers

In ''Wat ik zeggen wou'' stond vrijdag een ingekorte versie van de ingezonden brief van Rien Mast. Hieronder de volledige versie. 

Uit de Texelse media hebben we kunnen vernemen dat de totstandkoming van de 100km aan ATB pad voor een belangrijk deel is gerealiseerd  door dat ATB pad te laten samenvallen met reeds bestaande ruiter- en menpaden. Dit lijkt een slimme en voordelige oplossing om de enthousiaste ATB-ers tevreden te stellen, maar is dat ook zo? ABSOLUUT NIET! Wandelaars;ruiters/menners en fietsers horen en passen niet bij elkaar. Zo horen ruiters/menners niet op wandelpaden omdat het allereerst de rust en veiligheid van de wandelaars verstoort en het wandelpad stukgereden wordt. Bovendien is een wandelpad met spelende, rennende

kinderen en volwassenen (en hun honden) te onrustig voor paarden.Paarden zijn zg. prooidieren. Dit houdt in dat hun reactie op plotselinge geluiden en bewegingen er een van angst is en hen doet vluchten, al of niet gehinderd door ruiter of koets.Daarom zijn ook de Texelse wandelpaden gescheiden van de men- en ruiterpaden. Als er nu legaal ATB-ers op de ruiterpaden worden losgelaten!, ja losgelaten, zullen de gevolgen daarvan aanzienlijk zijn. Iedereen begrijpt dat een ATB-er los wil gaan,snelheid wil maken, vooral als er in een groep gereden wordt en hij/zij zich volledig moet richten op het pad vlak voor hem en op zijn/ haar maatje naast, voor of achter. Onder ruiters/menners  bestaat de etiquette om elkaar rustig te passeren, voor elkaar zonodig ruimte te maken. Dit niet uit dikdoenerij of ijdelheid, maar uit veiligheidsoverwegingen. En dat zie ik tussen ATB-ers en ruiters/menners niet gebeuren.

Laten de "bedenkers" van deze bovengenoemde "oplossing" hun licht eens gaan opsteken in Schoorl waar de drie disciplines lopen-rijden-fietsen strikt gescheiden zijn om elkaars plezier en veiligheid niet te schaden. En laten zij zich ook eens verdiepen in de wereld en de geestestoestand van betreffend persoon en dier,met name in die van de wandelaar, de ruiter/menner, het paard en de ATB-er.       Daarom roep ik hierbij, niet alleen, alle paardenbezitters, ruiters/menners, leden van rij- en menvereniging en de eigenaren van maneges (die tenslotte verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun klanten), maar ook bezorgde ATB-ers op om verzet aan te tekenen tegen dit heilloze en gevaarlijke voornemen.

U kunt Uw bezwaren kenbaar maken tijdens de openbare vergadering van ons Nationaal Park de Duinen van Texel op 21 april a.s. in het Gemeentehuis, aanvang 19.30 uur.

                                                       Rien Mast

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 6 uur geleden 8
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30