Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Behoud het erfgoed voor het eiland

Divers

Het zijn goede tijden voor cultuurhistorisch Texel. Werd eerst bekend dat er geld vrij komt voor het project Atlantikwall, gisteren onthulde Kaap Skil in Oudeschild één van de meest bijzondere vondsten ooit. Bij een scheepswrak in de Waddenzee is onder meer een zeer zeldzame, mogelijk koninklijke, garderobe uit de zeventiende eeuw gevonden. Wat misschien wel het mooiste is van allemaal, de opgedoken schatten blijven op Texel te zien. Geweldig ook voor de Texelse duikers die de spullen met veel zorg boven water hebben gehaald.

De japon is natuurlijk prachtig en hoe uniek is het dat een kledingstuk dat al honderden jaren onder water ligt zo gaaf boven water komt. Dan lijkt mij als een leek een typisch 'once in a lifetime-momentje'. Dat het bijzonder is, blijkt ook wel uit de grote interesse van landelijke media. NOS-journaal, Radio 1, Nu.nl en ga zo maar even door, overal was het belangrijk nieuws. Het is prachtig dat ondanks het unieke karakter van deze vondst de japon en de andere vondsten op Texel te zien blijven. Wat een publiekstrekker voor Kaap Skil, wie heeft het? De opgedoken spullen zijn eigendom van de provincie en de historische spullen hadden ook zo in het Rijksmuseum terecht kunnen komen. Ik ben heel blij dat dit niet gebeurd is. Toon archeologische vondsten in het gebied waar ze vandaan komen. Bovendien heeft Kaap Skil een collectie waar je u tegen zegt. Wie er nog nooit geweest is, kan ik een bezoekje aan het museum zeker aanraden.

Het wrak waarin de spullen gevonden zijn, is gesneuveld op de Rede van Texel. "De Reede van Texel was al in de 15e eeuw een begrip. Schepen die vanuit plaatsen aan de Zuiderzee vertrokken, gingen op de Reede van Texel voor anker om bij gunstige wind uit te varen naar de Oostzeelanden, Frankrijk, Spanje, Portugal en later ook Oostindië. Vooral in de 17e en 18e eeuw was het een drukte van belang", zo omschrijft VVV op haar website. Dit kledingstuk hoort dan ook bij de historie van Texel en in het speciaal Oudeschild. Het laat zien hoe groot de rol van Texel was ten tijde van de VOC. Niet iedereen is het erover eens dat de spullen op Texel blijven, zo zag ik terwijl ik wat reacties las over dit onderwerp. Zo schrijft iemand op Nu.nl het volgende: "Zo'n belangrijke vondst op een moeilijk bereikbare plek. Aangezien Noord Holland de eigenaar is geworden doen ze er goed aan dit aan het Rijksmuseum te geven." Aan de naam van de persoon te zien kwam hij uit Brabant en dan snap ik dat Texel een ver van je bed show is, maar om Texel nou moeilijk bereikbaar te noemen gaat mij wat ver. Zowel met het openbaar vervoer als met de auto is er volgens mij prima te komen. Sterker nog, ik denk dat je makkelijker met de auto bij Kaap Skil komt dan bij het Rijksmuseum. Bovendien is het maar een rare trend om alles dat een beetje interessant is in Amsterdam te stallen. 

Ik feliciteer Kaap Skil met deze prachtige aanwinst, ook al is het in bruikleen en ik hoop dat Texels' geweldige duikers meer van dit soort juweeltjes boven water halen. Ja, het zijn geweldige weken op historisch gebied. 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 4 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 9 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1