Jan en Kees Oosterhof met hun moeder in een Sta Op Stoel.
Jan en Kees Oosterhof met hun moeder in een Sta Op Stoel.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Beter opstaan met sta-op-stoel"

Divers

Pompeus en niet altijd even fraai. Een omschrijving die volgens Jan Oosterhof van Oosterhof Wonen in Den Burg nog wel eens van toepassing is voor de sta-op-stoelen die vroeger werden gemaakt.

Op dat gebied hebben de ontwikkelingen echter ook niet stilgestaan. Tegenwoordig is er een ruim aanbod aan moderne sta-op-stoelen die niet meer van reguliere fauteuils zijn te onderscheiden. Het zijn stoelen voor mensen die fysieke beperkingen beginnen te krijgen, waardoor het opstaan uit een stoel lastiger wordt. "Een sta-op-stoel helpt je om makkelijker op te staan", vertelt Oosterhof. "Je hoeft geen druk te zetten om overeind te komen, maar je wordt omhoog gelift doordat de zitting omhoog komt en daarna zachtjes kantelt."

Oosterhof heeft diverse exemplaren in de winkel aan de Parkstraat in Den Burg staan, zodat belangstellenden de sta-op-stoelen zelf kunnen uitproberen. Ze variëren in groottes en hoogtes, zodat mensen ter plekke kunnen aanvoelen wat wel en niet prettig zit. "De stoelen hebben een voetensteun die je automatisch kunt uitschuiven en je kunt de leuning naar achteren laten zakken, zodat de sta-op-stoel een ligstoel wordt." De stoelen zijn elektrisch bedienbaar of via een accu in de stoel die bij tijd en wijlen moet worden opgeladen. "Het voordeel daarvan is dat je dan geen snoer naar je stoel hebt lopen." De sta-op-stoel past in de maatschappelijke ontwikkeling dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen en daardoor met het ouder worden vaak meer voorzieningen nodig hebben om zichzelf in huis te blijven redden.

Binnen datzelfde kader heeft Oosterhof ook aangepaste en verstelbare bedden in het assortiment opgenomen. De bedden zien eruit als reguliere bedden, maar zijn in hoogte verstelbaar. "Dan kan de verpleging zonder te bukken makkelijk bij iemand komen." Bedbodem en matras zijn vouwbaar zodat iemand die in het bed ligt ook in een zittende stand kan worden gebracht. Volgens Oosterhof zijn er al mensen die vooruit lopend op het ouder worden belangstelling in de aangepaste bedden getoond. "Dan hebben ze het in huis op het moment dat het nodig begint te worden."

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 5 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45