Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Cel na mishandeling en bedreiging

Divers

De politierechter in Alkmaar heeft woensdag een 20-jarige Texelaar wegens mishandeling en bedreiging van zijn 15-jarige ex-vriendinnetje veroordeeld tot 43 dagen celstraf, met aftrek van voorarrest. Omdat hij nog in zijn proeftijd zat, moet hij daarnaast een eerder voorwaardelijk opgelegde werkstraf van 40 uur uitvoeren.

De gevangenisstraf is exact gelijk aan de periode die de man al doorbracht in voorarrest, waardoor hij niet terug de cel in hoeft. Wel moet hij zich aan een reeks voorwaarden houden, waaronder een meldplicht bij de reclassering. De straf viel iets lichter uit dan de eis; de officier vorderde naast de uitvoering van de werkstraf 70 dagen cel, met aftrek van voorarrest en het restant voorwaardelijk. De Texelaar stond voor de derde keer binnen een jaar voor de rechter. In jaar april vorig jaar kreeg hij 360 dagen cel (waarvan 212 voorwaardelijk) voor het bezit van vijf pistolen, vernieling en het bedreigen en beledigen van een jong moslimmeisje. In januari dit jaar kwam daar een werkstraf van 200 uur bovenop, waarvan 80 uur voorwaardelijk, omdat hij in 2014 als 18-jarige seks had met een 12-jarig meisje. De officier van justitie kon de politierechter niet vragen beide voorwaardelijke strafdelen ten uitvoer te brengen, omdat de Texelaar in beroep is gegaan bij het gerechtshof.

Wel zei de officier zich "ernstig zorgen" te maken over de manier waarop de criminele loopbaan van de Texelaar zich ontwikkelt. "Op het strafblad staan wapenbezit, zedenmisdrijven en geweldsdelicten. Die combinatie is angstwekkend", zei hij. "Bovendien gaat deze verdachte keer op keer in hoger beroep, ontloopt hij zijn verantwoordelijkheid en legt hij steeds de schuld bij anderen. Zolang hij dat blijft doen, wordt het er niet beter op." Woensdag wees de Texelaar met de beschuldigende vinger naar het meisje, dat hij afgelopen november in Den Burg klappen zou hebben gegeven omdat ze namen van andere jongens in haar telefoon had staan. Maar volgens hemzelf had hij namen van andere meisjes in zijn telefoon staan en kon zij daar niet mee omgaan. "Alles is gelogen. Ik sla nooit meisjes, al helemaal niet met mijn vuist. Ze was gewoon jaloers omdat ik met andere meisjes afsprak."

'Onmogelijk'

Ook aan de bedreiging die hij via Facebook in oktober aan het adres van de toen nog 14-jarige Texelse uitte ("Je hebt een kankergroot probleem nu, ik ga je keel doorsnijden) moest de rechter niet teveel waarde hechten, zei hij. "Dat was in een ruzie. Dat ging over en weer." En een vriendje van het meisje dat op straat een deel van de mishandeling zegt te hebben gezien had volgens hem gelogen. "Onmogelijk", noemde hij het dat het jongetje hem eerst lief had zien doen en vervolgens hard had zien uithalen. "Dat is een valse verklaring. Daarvan ga ik aangifte doen." Als een "boeman" zette het Openbaar Ministerie hem in de rechtszaal neer, vond hij woensdag. "Alsof ik een gevaarlijke crimineel ben." Zijn advocaat Jan Jorna vroeg de rechter te kijken naar de persoonlijke omstandigheden van zijn cliënt. "Het gaat nu net de goede kant op, we zijn de zaak nu eindelijk goed aan het aanpakken." Hij wees daarbij ook op de beslissing van het hof om een nieuwe psychologische rapportage over de Texelaar op te laten maken. "Die kan naar de toekomst toe van groot belang zijn."

Maar de politierechter vond met de officier van justitie dat het bewijs tegen de Texelaar afdoende was en dat hij hoe dan ook zijn handen had moeten thuishouden. Ze noemde het wel bemoedigend dat de Texelaar – momenteel verblijvend in een begeleide woonomgeving – zich houdt aan het verbod dat hem is opgelegd met het meisje contact op te nemen, ondanks pogingen van het meisje zelf wél weer met hem in contact te komen. "Als ik dat hoor, dan denk ik: dit gaat de goede kant op. Ik hoop dat dat zo blijft."

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 1 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 18 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 23 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35