Olievervuiling in de Waddenhaven. 
(Foto Sytske Dijksen)
Olievervuiling in de Waddenhaven. (Foto Sytske Dijksen)

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Dreiging olie voor vogels lijkt mee te vallen

Divers

Eén besmeurde meerkoet die inmiddels is gewassen en weer uitgezet en een besmeurde dodaars die het niet heeft overleefd.

Dat is voor zover bekend het vogelleed als gevolg van de olielekkage donderdag in de haven van Oudeschild. Zorgen zijn er wel over vijftien geoorde futen, enkele meeuwen en 290 eidereenden in het gebied tussen de Oostkaap en De Schorren. Mogelijk zijn die in de olie terecht gekomen, maar afgezien van verhoogde activiteiten van het poetsen van het verendek is hier geen sprake van zichtbare besmeuring door olie. Het betreft een flinterdun laagje op het wateroppervlak. 

Natuurmonumenten, eigenaar van De Schorren aan de noordoostkant van Texel, maakt zich wel grote zorgen. ''We weten nog niet wat het effect van de olie zal zijn op eenden en steltlopers, als de bonte strandloper en rosse grutto. Maar die olie die in het water oplost komt wel terecht in algen en plankton en daarmee in de voedselketen.'' Voor zover bekend is er geen olie natuurgebied De Schorren ingestroomd, onder meer door inzet van absorberend materiaal.

De haven is vandaag nog de hele dag gesloten, vanavond of morgen wordt gekeken hoeveel langer dat nog nodig is. De haven ging maandag om 19.15 uur dicht. Een aantal schepen heeft de ochtend er op tussen 7.30 en 8.00 uur nog de mogelijkheid gehad de haven te verlaten bij opkomend tij, zodat de olie niet de haven uitstroomde. Maar er kon toen al niemand meer de haven meer in.

Zojuist meldt Rijkswaterstaat dat vanmorgen uit een gecoördineerde actie tussen de Kustwacht en Rijkswaterstaat is gebleken dat er in het water voor de oostkust van Texel geen olie meer is aangetroffen. Gisteren werden op verzoek van Rijkswaterstaat diverse maatregelen getroffen om de oliefilm aan de oostkust van Texel te ruimen. De geplande maatregel van het zogenoemde dispergeren, het opbreken van de oliefilm middels het doorvaren van schepen langs de oostkust van Texel, was niet langer nodig.

Rijkswaterstaat werkte op verschillende manieren aan de opruiming van de gasolie, onder meer met absorberend materiaal.

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 15 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 18 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 18 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30