De olievlek van de lozing die voor de studie op zee werd gedaan. Op de achtergrond is de Arca te zien. (Foto NIOZ)
De olievlek van de lozing die voor de studie op zee werd gedaan. Op de achtergrond is de Arca te zien. (Foto NIOZ)

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Kleine lozing heeft direct effect op omgeving"

Divers

Kleine veel voorkomende olielozingen hebben onmiddellijk negatieve effecten op het zeeleven. Dat blijkt uit een Europese studie waaraan wetenschappers van het NIOZ hebben meegewerkt.

Het oliebestrijdingsschip 'Arca' van Rijkswaterstaat voerde voor de studie in het voorjaar van 2008 en het najaar van 2009 twee experimentele lozingen op de Noordzee uit. Beide keren werd gecontroleerd vijfduizend liter olie in zee geloosd.

De effecten werden vanaf het eerste moment gevolgd vanaf de Pelagia van het NIOZ. Snel na de lozing werd volgens het onderzoeksinstituut tot op 8 meter diepte en tot op 500 meter verwijderd van de zichtbare olievlek een toename gemeten van een aantal opgeloste oliecomponenten.

"Deze veroorzaakten duidelijke giftige effecten op het zeeleven. Bij de van nature in het zeewater aanwezige planktongemeenschap trad onmiddellijk sterfte op onder het dierlijk plankton. Als gevolg van de olielozing verschoof de soortenrijkdom en met name het aandeel van de cyanobacteriën nam toe."

Aan boord van de Pelagia uitgevoerde analyses wezen ook op een onmiddellijk giftig effect van de in de waterkolom opgeloste olie. Volgens het NIOZ zijn de resultaten van de studie niet alleen relevant voor kleine olielozingen, maar ook voor de eerste effecten die optreden na grotere olielozingen. "Die worden doorgaans niet gemeten."

Het NIOZ wijst erop dat de frequentie van het morsen van kleine hoeveelheden olie op zee in de toekomst waarschijnlijk eerder zal toenemen dan afnemen. Dat komt door olietransporten op zee en mariene olie-exploratie. "Dit blijkt dus wel degelijk een ernstig risico voor de mariene ecosystemen te zijn."

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3