De boot bleef vandaag gewoon varen. (Foto: Salko de Wolf).
De boot bleef vandaag gewoon varen. (Foto: Salko de Wolf).

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Onze trots op woeste zee

Divers

Het trotse "Wij-gevoel" wordt altijd versterkt als "onze" boot met stormwinden het Marsdiep weet te trotseren. Het was afgelopen maandag weer eens raak. Een fikse lentestorm leverde Nederland een code geel op en geadviseerd werd om niet de weg op te gaan als dat niet nodig was. Het hield de TESO niet tegen. De Texelse Courant ging vrolijk mee in de euforie met het artikel "Texelse boot vaart ondanks storm gewoon door". 

Er kon niet onvermeld blijven dat de veerdiensten naar de andere eilanden meer moeite hadden met de overtocht. Dat die afstanden iets anders zijn, werd voor het gemak maar even buiten beschouwing gelaten. Het maakt ook eigenlijk niet zoveel uit. De TESO behoort tot de Texelaars en het wel en wee van de Texels Eigen Stoomboot Onderneming gaat velen aan het hart. Je ziet dit ook bij berichten aangaande de nieuwe Texelstroom. Artikelen over het nieuwe vlaggenschip worden als een dolle geliked en gedeeld op Facebook. De TESO is ons Nederlands elftal lijkt het wel. Een greep uit het assortiment reacties: "Geen zee te hoog!", "Bikkels onze mannen van de TESO!", "Geweldig maar had niets anders verwacht eigenlijk van de TESO" en " Onze TESO gaat niet aan de wal voor een briesje !! Top gedaan mannen!!" 

Ook ik ga mee in deze gekkigheid tijdens een dagje aan de overkant. "Hopen voor jou dat die boot nog vaart", zegt een vriend van me. Ik zeg hem bijna laatdunkend dat die heus wel vaart en dat een stormpje als dit onze boot er niet onder krijgt. "We zijn geen Vlieland of Terschelling", voeg ik er met een knipoog aan toe. Het is dus een besmettelijk virus. Zoals al eerder aangegeven ben ik een import-Texelaar, maar de TESO is ook van mij. Het is de kracht van een bedrijf dat weet hoe je met je klanten om moet gaan. Zijn er in de zomer onverhoopt lange wachtrijen, regelt de TESO op zijn minst een kop koffie. De communicatie is eerlijk en als iets langer duurt - wat zelden gebeurt - dan wordt dat gewoon gemeld. Het is dat gedrag dat de TESO wel een gunfactor geeft en een partij als de NS niet. De TESO is onze betrouwbare partner op woeste zee. 

Gniffelend kijk ik op de Schulpengat - ja, er was ondanks de storm gewoon een tussenboot - met veel plezier naar een moeilijk schuifelende toerist. De boot schommelt niet eens hard, maar ik hoop voor de jongeman dat hij stabieler achter het urinoir heeft plaatsgenomen, anders is het alsnog een overstroming geworden. Ik heb hem niet meer gezien, het zal wel goed gekomen zijn. Ik ben trots op de TESO, hoewel ik er niets aan gedaan heb. Ik bestuur geen schip, ik wijs de auto's niet waar ze heen moeten. Ik werk nog niet eens op het callcenter van de informatievoorziening. Toch is de TESO ook van mij. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3