Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Eigen rechter spelen bestraft

Divers

Een jonge Texelaar die naaktfoto's van zijn ex doorstuurde, haar mishandelde op het schoolplein en twee vrienden van het slachtoffer die bij de man thuis verhaal kwamen halen: het waren de ingrediënten voor drie afzonderlijke zittingen bij de rechtbank in Haarlem, waar de politierechter woensdag werkstraffen tot honderd uur en voorwaardelijke celstraffen oplegde.

"Ik ben stom geweest. Ik had nooit voor eigen rechtertje moeten gaan spelen." De hoofdrolspeler van de dag, een 22-jarige man uit Den Burg, toont zich woensdag net als de twee Texelaars die hem bij de politierechter voorgingen schuldbewust. Nadat zijn auto eerst al was bekrast en daarna ook nog was vervuild met een ei, sloegen de stoppen bij hem door, vertelde hij. Hij fietste naar de school van zijn ex, volgens hem de dader, en sloeg op het schoolplein een ei op haar hoofd stuk. Op de grond gaf hij haar een schop na. Daarna werd hij weggetrokken.

Boeman

Boos was hij op zijn ex, vertelde hij woensdag aan de rechter. Boos omdat hij ineens, vanuit het niets, de boeman was, omdat zij hem op sociale media had "geblokkeerd". De naaktfoto's, naar hem opgestuurd in een tijd dat hij een relatie met het meisje had, had hij in een "onnadenkende bui" doorgestuurd, zei hij. Ze waren niet verder gedeeld door degene aan wie hij ze had gestuurd, een geluk bij een ongeluk vond de rechter, maar ze hielpen wel de zaak verder te laten escaleren. De Texelaar kreeg na het incident op het schoolplein niet alleen twee aangiftes aan zijn broek, maar ook de huidige vriend (20) van het meisje aan de deur, die samen met een 23-jarige kameraad kwam vertellen "dat je meisjes niet slaat". Het gesprek liep uit de hand toen de bewoner de twee opdroeg te vertrekken en ze zo hardhandig de deur uitwerkte, dat het irritatie opriep. De 20-jarige vriend sloeg daarbij een raam van de deur stuk. Toen hij door de politie werd opgepakt, troffen agenten ook nog een boksbeugel aan. Gekocht in Zwitserland, maar volgens de wapenwet in Nederland verboden.

Proeftijd

Conform de eis van de officier van justitie kreeg de 20-jarige vriend van het meisje voor vernieling en wapenbezit een boete van 150 euro en een week voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De schade aan het raam wikkelde hij op eigen initiatief al af met Woontij. Zijn kameraad kreeg een taakstraf van dertig uur opgelegd. Daarnaast moet hij – omdat hij nog in zijn proeftijd zat – een voorwaardelijk opgelegde boete van 300 euro uit een eerdere veroordeling voldoen. Beide uitspraken waren gelijk aan de eis van de officier van justitie. Anders liep dat met de 22-jarige man uit Den Burg. Tegen hem eiste de officier van justitie uiteindelijk een taakstraf van veertig uur, waarvan de helft voorwaardelijk, maar dat vond de rechter te laag. Zij vond het "zeer kwalijk" dat de man het meisje zo te grazen had genomen. Zij besloot een taakstraf van honderd uur op te leggen, waarvan de helft voorwaardelijk. Daarnaast blijft de Texelaar gedurende zijn proeftijd van twee jaar onder toezicht van de reclassering.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 5 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3