Hier word je toch blij van. Deze foto van Ingmar de Boer werd mij aangereikt door de redactie.
Hier word je toch blij van. Deze foto van Ingmar de Boer werd mij aangereikt door de redactie.

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

De relativeerbeer

Divers

"Als dit nieuws is.... waar gaan we dan heen met deze wereld?" Het is een reactie op het artikel "Bakjes fritessaus McDonald's groter" van De Telegraaf. De tranen biggelden mij over de wangen bij het lezen van dit prachtige commentaar. Van het lachen wel te verstaan. Er zit zoveel waarheid in deze ene korte reactie.

Een blik over de verschillende nieuwswebsites doen een mens heerlijk relativeren. Er reageren 76 mensen behoorlijk serieus op het sausnieuws ("Heb lang niet bij McDonalds gegeten. Is het nog steeds die smerige gele saus, of hebben ze inmiddels fatsoenlijke mayonaise?", om er maar eentje te noemen). Het wereldschokkende bericht wordt vergezeld door koppen als "Lichaam nog in wrak", "Trump: gek of geniaal?" en "Bondsdag scherpt asielrecht aan", toch van een iets andere orde. Toch zijn het die vrolijke, nutteloze berichtjes die het makkelijker houden om te relativeren. Mensen willen niet alleen overspoeld worden met kommer en kwel. Dit zie je ook dichterbij huis. Lammetjes zijn hét nieuws op Texel. Leuk nieuws scoort goed.

Leuke lammetjes leiden ons even af van de grootste problemen waar Texel mee te kampen heeft. Wat is een vluchtelingenprobleem of een lichaam dat nog in een wrak ligt in vergelijking met onze Texelhopper? Weet men aan de onbekende overkant wel wat voor leed dat ding veroorzaakt heeft? Gezinnen zijn er door verscheurd geraakt. Wat te denken van overal parkeren met vignet voor de bizarre prijs van vijftien euro, Daar hebben ze in het Midden-Oosten geen weet van. Daar hoeven ze zich voorlopig niet druk te maken over een Retailvisie, duurzaamheid of de herinvoering van een OV-chipkaart. Mazzelaars.

Kritisch kijken naar beslissingen die gemaakt worden is goed. Zuur reageren op alles dat verandert en overal alleen maar het slechte van inzien is dat niet. Het is geen populaire stelling, maar ik vind de Texelhopper een prima systeem. Er kan een hoop verbeterd worden, maar dat is logisch met een pilot; ik ben niet per definitie tegen windmolens, maar het ligt er wel aan waar; ik vind vijftien euro voor een heel jaar parkeren spotgoedkoop; Planet Texel biedt prachtige kansen voor De Koog en een kunstwerk in Den Burg is niet per definitie zonde van het geld. Al vraag ik mij ook af wat we aan het doen zijn als we een kunstwerk op een plaats zetten, terwijl er voor het kunstwerk dat er al stond nog geen plaats gevonden is. We zien dingen vaak te zwart-wit. Toen er asielzoekers (statushouders) zouden komen in Tubantia, schreeuwde menigeen dat er eerst woonruimte voor Texelaars moest komen. Nu er weer 'seizoensarbeiders' (wat niet heel anders klinkt dan gastarbeiders) gevestigd mogen worden, is er niets aan de hand. Het 'Texelaars eerst' lijkt vooral te gelden wanneer we te maken hebben met een bepaalde groep.

We kunnen klagen, maar zo erg hebben we het niet. Laten we eens lekker de relativeerbeer uit gaan hangen en daarnaast ook vooral kijken naar de goede kanten van dingen. Of het glas nou halfvol of halfleeg is, je hebt blijkbaar nog drinken.     

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 12 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3