Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Voortgang in dossiers

Divers

Wat gebeurt er op Texel? Wat leeft er en wat is het gesprek van de dag? Het zijn van die ideale gesprekken aan de koffietafel. Vanaf vandaag verschijnt er iedere vrijdag een blog van "Koppiestiêd", waarin de blogger zijn menig geeft over gebeurtenissen op Texel.

"Het is goed om de vooruitgang in de dossiers te zien", sprak onze waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga onlangs in de Texelse Courant. In het interview wordt niet uitgebreid ingegaan op welke dossiers, maar voortgang is er. Wanneer je de commissievergaderingen volgt via de website van de gemeente – niet in de zaal, dan kun je tenminste nog wat anders doen tussendoor – en de berichten in de krant leest, weet je in ieder geval wel welke dossiers niet bedoeld worden. De Waag op de Groeneplaats is daar een goed voorbeeld van. De openbare toiletten verdwijnen nog dit jaar. En dat terwijl pas in januari de aanbesteding werd gegund aan de Lindeboom. Er zit gang achter.

Een ander dossier dat duidelijk prioriteit heeft zijn de afzichtelijke reclameborden in het buitengebied. Op 18 februari werd de nieuwe landschapsverordening die aan deze borden een eind zou maken aangenomen door de gemeenteraad. Afgelopen week lees ik dat de gemeente druk aan het inventariseren is. Er wordt met man en macht aan gewerkt, dat is wel duidelijk. Nou zijn er verzachtende omstandigheden, dat begrijp ik ook wel. Op het gemeentehuis had men het druk met het frisfeest van burgemeester Giskes en er moet een keuze gemaakt worden uit tal van verschillende sporthallen, waarvan nog niet eens bekend is waar die gebouwd moet worden. Bovendien zijn we al negen maanden bezig met het uitkiezen van een nieuwe burgemeester. De dossiers gaan zo snel dat ze spontaan uit de agenda vliegen, zoals nu de sporthal. We mogen van geluk spreken dat sommige problemen zichzelf oplossen. Bijna alle raadspartijen maakten zicht sterk voor een hekje om het Esperantomonument en enthousiast sloten verschillende partijen zich aan bij het amendement van de PvdA. Blijkt de dorpscommissie het al lang geregeld te hebben. Is dat even handig.

Het is te hopen voor Texel dat bovengenoemde dossiers, en er zijn er nog wel een aantal, niet zo eindigen als Waaldereind. Het juweeltje waarover tien jaar vergaderd werd alvorens het in de prullenbak verdween. Beste burgemeester, ik houd van positief ingestelde mensen. Maar om nou te stellen dat er zoveel voortgang in de dossiers zit, gaat mij wat ver. U blijft drie maanden en ik zal u het gebrek aan daadkracht van de gemeente niet kwalijk nemen. Toch hoop ik dat we een burgemeester krijgen die de voortgang bespoedigt, zodat we over zes jaar een opgeknapt De Koog, een goed werkend havenplan in Oudeschild,  een nieuwe sporthal en –als het helemaal meezit – een nieuwe bestemming van De Waag hebben. Dit zal hij of zij echter alleen kunnen bij daadkrachtig optreden van de gemeenteraad. Wat minder slap lullen en wat meer besluiten. Het zou een zegen zijn voor de Texelse bevolking en leiden tot een hoop meer begrip. Het is de enige manier om het gapende gat tussen de gewone burger en de politiek te dichten.

Maar goed, wie ben ik. Het gepeupel van de straat zal het wel verkeerd zien. Veel meer dan afwachten kan ik dan ook niet doen. Gelukkig biedt het eiland genoeg vreugdevols om mij mee bezig te houden. Met de Waanzin, een 50+-beurs en een filmfestival is er genoeg te doen. Bovendien schijnt het halve eiland op zoek te zijn naar Femkes' Sommeltje. Genoeg te bespreken aan de koffietafel voor de gewone Texelaar.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 9 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 12 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 14 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 16 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00