Afbeelding

In het kort: wat verandert er zoal in 2015

Politiek

Nog een kleine maand en dan is de komst van het sociaal domein een feit. In dit verhaal een overzicht van wat er verandert in 2015 en wat er hetzelfde blijft. Eén ding is zeker: wie hulp nodig heeft, kan op ondersteuning blijven rekenen.

Vanaf 2015 geldt onder meer de nieuwe Participatiewet. De gemeente wordt daardoor ook verantwoordelijk voor mensen die niet meer in aanmerking komen voor de Wajong. De gemeente is daardoor ook verantwoordelijk voor inkomensondersteuning en hulp bij het vinden van werk.

Wijzigingen in 2015

• Invoering kostendelersnorm voor inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen en met meerdere volwassenen een woning delen.

• Er komen geen 'nieuwe' mensen in de Wsw, mensen met een Wsw-dienstverband behouden hun baan.

• Mensen die voorheen in de Wajong of Wsw terecht zouden komen en geheel of gedeeltelijk kunnen werken, worden begeleid bij het zoeken naar werk als zij een uitkering van de gemeente ontvangen.

Vanaf 2015 is ook de vernieuwde Wet maatschappelijke ondersteuning van kracht. Volgens die wet regelt de gemeente ondersteuning en begeleiding van thuiswonende mensen, evenals het beschermd wonen voor mensen in de GGZ. Het Rijk richt zich vanaf 2015 alleen nog op mensen in een (zorg)instelling of die thuis intensieve verzorging en verpleging krijgen.

Wijzigingen in 2015

• Het Sociaal Team kijkt samen met mensen die hulp vragen welke vorm van ondersteuning nodig is en het best bij hun situatie past.

• De keuze voor een persoonsgebonden budget (pgb) blijft. De uitvoering loopt via de Sociale Verzekeringsbank.

• De compensatie op basis van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) vervalt. De gemeente heeft een alternatief.

• Er wordt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage gevraagd.

Wat blijft hetzelfde in 2015?

• Tot eind 2015 geldt uw bestaande AWBZindicatie (tenzij deze eerder afloopt). In de loop van 2015 krijgt u een uitnodiging om uw indicatie te bespreken.

• De hulp bij het huishouden verandert niet.

• Mensen die nu beschermd wonen behouden vanaf 2015 nog vijf jaar hun rechten, tenzij de indicatie eerder afloopt. Ook een persoonsgebonden budget (pgb) blijft mogelijk.

• Vanaf het moment dat de gemeente nieuw beleid heeft vastgesteld, blijft de Wmo indicatie nog geldig tot eind 2015 of zoveel eerder als de indicatie afloopt.

Met de nieuwe Jeugdwet gaat de gemeente vanaf 2015 alle jeugd- en opvoedhulp, jeugdbescherming, jeugdreclassering, aanpak van kindermishandeling, geestelijke gezondheidszorg (Jeugd-GGZ) en zorg voor kinderen met een lichte verstandelijke beperking regelen.

Wijzigingen in 2015

• Bureau Jeugdzorg of het CIZ geven geen indicaties meer voor jeugdhulp. Deze taak wordt overgenomen door het Sociaal Team Texel.

• Er komt één vast aanspreekpunt en één plan per huishouden.

Wat blijft hetzelfde in 2015?

• De verwijsmogelijkheid door huisartsen en jeugdartsen.

• Wie nu jeugdhulp krijgt of op de wachtlijst staat bij een jeugdzorginstelling krijgt dezelfde hulp bij dezelfde behandelaar.

• Voor pleegzorg geldt dat dezelfde hulp voor een langere periode gegarandeerd wordt.

• Persoonsgebonden budgetten (pgb's) blijven bestaan.


Passend onderwijs

De nieuwe Wet Passend Onderwijs, die sinds augustus van kracht is, zorgt dat kinderen die extra ondersteuning nodig hebben zo veel mogelijk naar een gewone school gaan, dichtbij huis. Vanaf dit schooljaar moeten scholen elk kind een passende onderwijsplek bieden, bijvoorbeeld met extra hulp in de klas of begeleiding op school. Lukt dat niet, dan moet de school zorgen voor een plek op een andere school, bijvoorbeeld een school voor speciaal onderwijs. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Sociaal Team via 14 0222 en sociaalteam@texel.nl.

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 10 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 13 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 13 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30