Sytske Dijksen ontwierp enige jaren geleden al deze vrolijke piet.
Sytske Dijksen ontwierp enige jaren geleden al deze vrolijke piet. Foto: Sytske Dijksen

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texelse Pieten voor Sinterklaas op Texel

Algemeen

Texel krijgt dit jaar ‘Texelse Pieten’ om Sinterklaas te vergezellen. De Texelse pieten zijn geïnspireerd op de Texelse vlag en de Texelse leuze ‘groenzwart, Texels in het hart’.

De Stichting Sint en Piet Texel, de Goededoelensint en de Goede Sint Texel hopen op deze manier op een passende en Texelse wijze invulling te geven aan het uiterlijk van de pieten. De organisaties zijn de afgelopen tijd bezig geweest om een invulling te geven aan de zwartepietendiscussie met de intentie aan zoveel mogelijk opvattingen en meningen tegemoet te komen. “Een deel van de Texelaars geeft de voorkeur aan Zwarte Piet, een deel van de Texelaars ziet graag verandering in het traditionele uiterlijk.” In de praktijk houdt dit in dat er deels Texelse Pieten komen en deels traditionele pieten. 

Volgens de organisaties zal het vermoedelijk niet lukken om het iedereen volledig naar de zin te maken

Volgens de organisaties zal het vermoedelijk niet lukken om het iedereen volledig naar de zin te maken, maar is de hoop dat er wel zoveel mogelijk tegemoet wordt gekomen aan de voorkeuren voor behoud en de voorkeuren verandering met respect voor ieders mening. “De zwartepietendiscussie is een kwestie die maatschappelijk al een tijd speelt, dus daar moet je wat mee doen om verder te komen.”

Men hoopt dat iedereen voor ogen blijft houden dat er sprake is van een kinderfeest, dat het voor de kinderen belangrijk is dát Sinterklaas en zijn pieten aanwezig zijn en dat het voor kinderen over het algemeen ook weinig uitmaakt hoe de pieten eruit zien. “Daar steken we als vrijwilligers ook graag de nodige vrije tijd in om het kinderfeest mogelijk te laten zijn, zeker nu er als gevolg van de crisis het afgelopen jaar al veel is weggevallen.”

De Stichting Sint en Piet is momenteel volop bezig met het maken van een film van de intocht van Sinterklaas als alternatief voor de algemene intocht die anders op de haven van Oudeschild zou zijn geweest. Dat zit er dit jaar niet in als gevolg van het coronavirus. De film wordt zaterdagmiddag 14 november uitgezonden als vervanger van de algemene intocht, zodat kinderen, ouders en grootouders die dag thuis vanachter de computer of laptop de Sint alsnog op Texel kunnen zien aankomen.

Desgevraagd laat de organisatie weten dat nog geheim blijft hoe de pieten er precies uitzien. Een paar pieten heeft aangegeven te stoppen.

Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 13 minuten geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3