De Zandkoog in Den Burg.
De Zandkoog in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Stijging aantal besmettingen op Texel

Algemeen

De Texelse huisartsen hebben de afgelopen dagen het aantal coronabesmettingen op Texel zien oplopen.

In de maand september zijn volgens gegevens van de huisartsen tot nu toe acht besmettingen op het eiland vastgesteld waarvan vier sinds afgelopen donderdag 17 september. Er zat tussen de acht gevallen ook een toerist tussen die positief testte.

De huisartsen doen een algemene oproep om de 1,5 meter afstand goed in acht te nemen evenals de andere algemen maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. 

Dat zijn: handen wassen, geen handen schudden, drukte vermijden, zoveel mogelijk thuis werken, hoesten en niezen in de ellebogen en bij gezondheidsklachten (verkoudheid/griep) een test aanvragen en thuis blijven tot de uitslag bekend is.

Hoeveel mensen op Texel inmiddels positief hebben getest op het coronavirus begint een wat lastiger verhaal te worden. Volgens de jongste cijfers van het wekelijkse dashboard van GGD Hollands Noorden telde Texel tot afgelopen dinsdag 14 mensen die positief testen op corona (zie onderstaand). Dat is nog zonder de recente getallen van de afgelopen dagen.

Er zijn echter wel een paar kanttekeningen bij de cijfers te maken. De genoemde 14 zijn mensen die op het eiland wonen, maar dat betekent niet automatisch dat er tot nu toe maar 14 mensen met corona op Texel zijn geweest. 

Mensen die op Texel werken, maar elders geregistreerd staan (bv seizoenskrachten) en corona krijgen, worden niet op Texel meegeteld maar in de woonplaats waar ze geregistreerd staan. Dat is onder meer het geval geweest bij één van de twee werknemers van het Vogelhuis dat afgelopen weekend dichtging nadat twee werknemers positief hadden getest.

Toeristen op Texel die corona krijgen, worden eveneens in hun eigen woonplaats geregistreerd. Op dit front komt Texel pas in beeld zodra het eiland wordt genoemd in een bron- en contactonderzoek van een besmette toerist.

De gegevens van de huisartsen en de GGD bij elkaar gecombineerd, leert dat het aantal besmettingen op Texel inmiddels rond dan wel iets boven de twintig zou moet liggen al valt er op dat getal ook meteen het nodige af te dingen. Er zijn immers ook diverse mensen die bij ziekte nooit zijn getest, waardoor het werkelijk aantal besmettingen nog wel eens veel hoger kan liggen.

De meeste coronatesten worden afgenomen door de GGD en in sommige gevallen door de huisartsen. De Texelse huisartsen doen een beroep op Texelaars die positief testen om dat bij hun eigen huisarts te melden, zodat er overzicht blijft bestaan van het aantal mensen dat besmet is geraakt met het virus.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 2 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 18 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen gisteren
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35