Fietspad Zanddijk
Fietspad Zanddijk Foto: Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Vergunning fietsstraat aangevraagd

Algemeen

De gemeente heeft het verkeersbesluit genomen om de Zanddijk om te kunnen bouwen tot een fietsstraat. Een opvallend besluit daar een eerder beloofde bijeenkomst met direct belanghebbenden nog altijd niet heeft plaatsgevonden nadat deze eerder werd uitgesteld vanwege het coronavirus. Er wordt volgens een persbericht van de gemeente nog naar een datum hiervoor gezocht. De vergunningen, benodigd voor de verbreding van het fietspad, zijn inmiddels door Staatsbosbeheer als eigenaar aangevraagd. Tijdige aanvraag is nodig om vòòr het zomerseizoen van 2021 een nieuw fietspad in gebruik te kunnen nemen. 

Voor veel fietsers is het fietspad tussen De Koog en de vuurtoren een doorn in het oog en bij nodig onderzoek prijkt het verbeteren van dit fietspad - en het verbreden ervan - hoog op het wensenlijstje. De gemeente schrijft hier zelf over: "Het druk bereden fietspad door de Eierlandse duinen tussen De Koog en De Cocksdorp is het eerste fietspad in een reeks op Texel dat wordt gereconstrueerd.  Het 7,5 kilometer lange fietspad  wordt verbreed tot 3.50 m en in beton uitgevoerd. Omdat het fietspad in zijn geheel in Natura 2000 gebied ligt, dient elke vierkante meter die door de verbreding van het fietspad van het duingebied wordt ‘afgesnoept’, gecompenseerd te worden in de directe omgeving. Uit deze compensatie voorwaarde is het voorstel van de fietsstraat ontstaan.  Een fietsstraat houdt in  dat fietsers en auto’ s het beschikbare (rode) asfalt delen.  Het parallel liggende fietspad over ongeveer 1300 meter wordt dan teruggegeven aan de natuur. De toegestane snelheid op de fietsstraat wordt dan teruggebracht tot 30 km/u."

In een eerder stadium werd gesteld dat Staatsbosbeheer en de gemeente uitgebreid contact hadden gehad met belanghebbenden. In een brief aan de redactie werd al snel duidelijk dat vele belanghebbenden helemaal niet waren geraadpleegd.Vorige week ontving de redactie mail van één van de belanghebbenden en op basis daarvan stelde de redactie opnieuw vragen. Hierin werd onder meer gevraagd of er contact is geweest met de belanghebbenden, of er niet ergens anders ruimte is voor compensatie en wat de gevolgstappen zijn.

Uit mailwisseling tussen Staatsbosbeheer en de belanghebbende blijkt dat er niet elders ruimte is voor compensatie. Het voorstel van de belanghebbende is onder meer om elders een stuk (land) aan te kopen. Een boswachter zegt daarover: "Het punt is dat wij natuurlijk ook gelijk gekeken hebben naar dit soort oplossingen vanuit Staatsbosbeheer. Wat u al schrijft klopt. De gebieden die meneer .... in gebruik heeft zijn al N2000 gebieden. Het zij wel N2000 gebieden met een ander doeltype en het geeft dus geen oplossing voor dit probleem. We hebben ook gekeken naar mogelijke boeren percelen buiten het N2000 gebied. Maar dat bleek ook geen optie (natuurtechnisch en ook een juridisch ingewikkeld verhaal)."

Bewoners en belanghebbenden op het stukje maken zich ernstig zorgen over de verkeersveiligheid die in het geding komt wanneer alle vormen van verkeer gebruik maken van het zelfde stuk wegdek. Volgens het persbericht gaan de gemeente en Staatsbosbeheer nog in gesprek met de belanghebbenden. Wat voor invloed dit heeft op de plannen, valt uit het persbericht niet op te maken.

In de week van 8 juni wordt een aantal verdachte locaties rondom het fietspad Zanddijk nader onderzocht op mogelijk achtergebleven niet geëxplodeerde explosieven. Dit ter voorbereiding op werkzaamheden voor de vernieuwing en verbreding van het fietspad. Hinder voor fietsers blijft nu beperkt.

Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 8 minuten geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 19 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 21 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen gisteren
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00