Geen algemene herdenking op 4 mei in 2020.
Geen algemene herdenking op 4 mei in 2020. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Wel vlaggen op 4, 5 en 20 mei

Algemeen 75 jaar vrijheid Coronavirus

"Er komt wel een vlaggeninstructie voor 6 april en 4, 5 en 20 mei. We hopen dat Texelaars daar massaal gehoor aan geven."

Met die woorden probeert Martin van Daalen van het 4 en 5 mei-comité toch nog een positieve draai te geven aan een streep die door een groot deel van het uitvoerige programma rond '75 jaar vrijheid' is gezet. Zonder ook maar enigszins de slachtofferrol op te zoeken, geeft hij aan te balen, en dat mag. Al zeker anderhalf jaar was het comité bezig met het samenstellen van een uitvoerig programma. 

Niet alleen het door het comité georganiseerde programma, ook door burgerinitiatieven gaat een streep. Er is dit jaar geen herdenking op De Mok en ook de algemene herdenking op 4 mei op de geallieerdenbegraafplaats in Den Burg gaat niet door. "Wel zal een afvaardiging van college en het comité op een zeker moment een krans leggen. Het wordt niet vergeten. We zullen achteraf met foto's komen, maar willen het tijdstip niet bekend maken. Dit zou toch weer mensen uitnodigen om te komen. We hebben besloten geen uitzending te doen zonder publiek, omdat we denken dat ieder de Koning wil zien." 

Ook de festiviteiten rond 5 mei gaan niet door, maar er gloort hoop. "Wij volgen de richtlijnen van het landelijk comité, maar hopen dat het één jaar doorgeschoven wordt. Door veel zaken gaat een streep, maar er zijn ook onderdelen waarbij gekeken wordt naar alternatieven", vertelt van Daalen. 

Historisch vliegtuig

In het rijtje met zaken die niet doorgaan, is er gelukkig een aantal zaken dat niet van de rol verdwijnt. Zo zal er op 4 mei - ergens rond acht uur - wel een historisch vliegtuig boven het eiland te zien zijn.

De toespraken die op 4 mei gegeven zouden worden door de burgemeester en spreker Gijs van Dijk (Kamerlid PvdA) komen beschikbaar voor de media en het Anjerconcert van de Marinierskapel, één van de hoogtepunten in het programma, is niet van de baan. Er wordt druk gezocht naar een nieuwe datum nu de geplande 29 mei niet door kan gaan. Zodra de nieuwe datum bekend is, wordt die natuurlijk gecommuniceerd.

In de Texelse Courant was de afgelopen periode in samenwerking met het 4 en 5 mei-comité veel aandacht voor het thema. Deze verhalen zullen gewoon doorgaan. 'Adopteer een monument' - een basisschoolproject op Texel - kan niet doorgaan, maar middels een video wordt er wel aandacht aan het onderwerp besteed op scholen. Artex en Pip Barnard onderzoeken nog een alternatieve vorm van de musical van 20 mei - de dag dat Texel werd bevrijd - en ook de mannen van bunker Texla beraden zich nu er natuurlijk niet veel mensen in de bunker kunnen. 

"Het is belangrijk om te vermelden dat we met alle betrokken partijen nog contact zullen hebben over de stand van zaken en de afronding en het vervolg", geeft Martin van Daalen van het 4 en 5 mei-comité mee.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 6 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3