Het pand van RAB heeft een totale metamorfose ondergaan.
Het pand van RAB heeft een totale metamorfose ondergaan. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Nieuwe showroom RAB zet in op beleving

Algemeen

"We zijn van oranje-bruin naar antraciet/grijs gegaan. Zo kun je de tijdlijn van de showroom sinds 1976 wel een beetje omschrijven", stelt een goedlachse Jan Jacob Rab van het gelijknamige Bouwcenter in Oudeschild. De showroom, de bouwcorner en de shop zitten in een volledige metamorfose. Momenteel worden de puntjes op de i gezet en 23 november wordt alles getoond aan het publiek.

"In 1998 hebben we het huidige pand neergezet. In die tijd wilde je zoveel mogelijk laten zien, wel vier tot vijfhonderd verschillende tegels. Het klinkt wat vreemd, maar uiteindelijk kiest tachtig procent voor ongeveer dezelfde tegel. In de nieuwe showroom wordt meer ingezet op beleving. Hoe ziet het geheel eruit? Welke uitstraling wil je in huis halen? Op het gebied van sanitair, keukens en badkamers is veel mogelijk en dat laten we zien in de nieuwe showroom. Qua oppervlakte is de showroom iets kleiner - omdat we de shop hebben vergroot - maar het oogt ruimer", legt Jan Jacob uit.

Door betere zichtlijnen door de hele winkel, oogt het inderdaad minder druk en vriendelijker. In de showroom is het inderdaad allemaal tastbaarder geworden. In plaats van één vloertegel, zijn er nu plateaus met meerdere tegels die een stuk vloer vormen. "Je kunt er gewoon op staan. Je kunt het ervaren. Dat proberen we in alles terug te laten komen. Men kan zelfs met een VR-bril door de eigen toekomstige keuken of badkamer lopen."

Maar niet alleen qua directe uitstraling is het pand stevig onder handen genomen. Het was het ideale moment voor Rab om een de zaak toekomstbestendig te maken. Zo werd de verlichting vervangen door LED-verlichting en werd het pand voorzien van vloerverwarming die aangesloten is op de warmtepomp. Het pand is flink verduurzaamd. "Dat doen we in al onze zaken Nederland. Zo plaatsen we zonnepanelen op de panden waar dit technisch mogelijk is en in bijna alle zaken is de verlichting vervangen door LED. In totaal telt de RAB-groep nu acht Bouwcenters, vijf bouwmarkten (waaronder de GAMMA in Den Burg) en twee zaken Jan Groen (tegelspecialist)."

In de bouwcorner is volgens Jan Jacob niet veel veranderd, een steen blijft voor iemand een steen. Daarmee doet de RAB-directeur deze tak een beetje te kort. In schappen staan tientallen verschillende stenen. Geglazuurde bakstenen in groen, geel en rood, klassiek ogende bakstenen al dan niet met reliëf, moderne bakstenen en ga zo maar door. Allemaal netjes als stukjes muur uitgestald in schappen. het vorm een mooi geheel. Om het hoekje staan de dakpannen. Vroeger werd je als klant nog wel eens mee naar buiten genomen waar men dan rijen pallets met de verschillende dakpannen aantrof. Anno 2019 staan deze aan de Heemskerckstraat uitstekend belicht in lange schappen.

Tot slot nemen we een kijkje in de shop. Met het stuk van de showroom dat er bij is gekomen, is het inderdaad een stuk ruimer geworden. De hoge schappen hebben plaats gemaakt voor lagere schappen, zodat je de hele ruimte kunt overzien. Een aanpassing die vorig jaar ook al werd doorgevoerd bij de Gamma. Hoewel er veel onzeker is in de bouwwereld met de Stikstofdiscussie, lijkt RAB klaar voor de toekomst. "De bouwwereld is altijd in beweging. Wij kijken vooruit", besluit Jan Jacob.

De open dag wordt gehouden van 11:00 uur tot 16:00 uur.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 2 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 8 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1