Jantien de Boer uit Oosterend met een hand brandstof voor de pelletketel. Zaterdagmiddag doet ze mee aan de Energieneutrale Huizenroute.
Jantien de Boer uit Oosterend met een hand brandstof voor de pelletketel. Zaterdagmiddag doet ze mee aan de Energieneutrale Huizenroute. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Raadpleging TipTexel.nl over duurzaamheid

Algemeen TipTexel

De gemeente wil energieneutraal en/of zelfvoorzienend zijn. Het Rijk wil ons van het gas af en in 2030 de broeikasemissies gehalveerd. Maar alternatieven voor gas zijn (voor velen) nog niet haalbaar. Met opwekken van energie wil het niet vlotten en thuis willen we energie besparen. Tijd voor de raadpleging van TipTexel.nl over Duurzaamheid.

Als het om duurzaamheid gaat raken we het stadium van vrijblijvendheid voorbij. Per regio geldt de plicht een Regionale Energie Strategie te maken, waarin staat hoe de regio alle energie duurzaam gaat opwekken.

Energie opwekken gebeurt hier nog marginaal en heb je vaak niet zelf in de hand. Wel kun je op allerlei manieren energie én geld besparen. Denk aan het verminderen van het gasgebruik en het besparen van elektriciteit. Hoe zit dat bij u?

Wie een nieuw huis laat bouwen heeft een scala aan mogelijkheden ter beschikking om energieneutraal te bouwen. Denk aan goede isolatie, vloerverwarming, een warmtepomp, zonnepanelen, etc. Maar veel mensen wonen in een ouder huis. Mogelijkheden om te besparen zijn er dan wel. Zoals de spouwmuur, vloer en dak isoleren, glasisolatie, een HR-ketel, zonnepanelen (voor stroom) en een zonnecollector (voor tapwater).

Van het gas af

Maar daarmee ben je nog niet van het gas af. Warmtepompen zijn een alternatief, maar bij oudere woningen kan dit complicaties geven. Denk aan leidingen, radiatoren, etc. Dat het wél kan bewijst een huis van 1938 in het buitengebied, dat wél voorzien is van een warmtepomp Een hout- of pelletketel kan ook uitkomst bieden en er zijn andere mogelijkheden.

De kosten om een bestaand huis energieneutraal te maken kunnen oplopen tot in de tienduizenden euro's. Niet iedereen heeft dat geld (ervoor over). Er zijn wel subsidies en goedkope leningen, maar welke? Best ingewikkeld. Welke stappen hebben Texelaars al gezet, en/of willen ze graag zetten. En waar lopen we tegenaan? Vragen die we voorleggen op TipTexel.nl.

Nog iets wat we graag willen weten: op welke manier proberen Texelaars hun elektriciteitsgebruik te beperken?

Dan over het opwekken van energie: tot nu toe produceren we op Texel nog maar drie tot vier procent van de energie die we gebruiken. Maar er bestaan plannen voor een grote zonneweide, misschien wel meerdere. Windmolens zetten meer zoden aan de dijk. Voor een volledig energieneutraal eiland is berekend wat daarvoor nodig is. Variant 1: circa twaalf grote windmolens van 220 meter hoog net uit de kust. Variant 2: vijftig standaard windmolens van 140 meter hoog op het land. Variant 3: anderhalf miljoen zonnepanelen aan zonneweides op 450 hectare (duizend voetbalvelden) grond. Wat vinden we daarvan? En willen we financieel participeren in zonneweiden of windmolens? En daar dus ook de financiële voordelen van plukken. Ook hierover een vragen.

Ook op het gebied van vervoer leven er vraagstukken. Elektrische en hybride (benzine- en elektrisch) auto's zijn in opkomst. Voor zakelijk gebruik kan dat aantrekkelijk zijn, maar menig particulier is er nog niet aan toe. Door de hoge aanschafprijs, de (beperkte) actie radius, de beschikbaarheid aan laadpunten en/of misschien wel de veiligheid. Ook hierover een serie vragen in deze nieuwe aflevering van TipTexel.nl.

Deelnemers aan TipTexel.nl krijgen de vragen maandag via de mail toegestuurd. Wie zich nog niet heeft aangemeld, kan dit doen via www.tiptexel.nl.

Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 21 minuten geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06