Gemeentehuis in Den Burg.
Gemeentehuis in Den Burg. Foto: Ingmar de Boer

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Meer bevoegdheid burgemeester bij woonoverlast

Algemeen

De burgemeester krijgt mogelijk meer bevoegdheden om op te treden tegen woonoverlast op Texel. Dat blijkt uit een voorstel van het college om de Algemene Plaatselijke Verordening op een aantal punten aan te passen.

Het geven van meer bevoegdheden aan de burgemeester gebeurt op advies van de zogeheten driehoek justitie-politie-burgemeester. Aanleiding is een toename van buurtoverlast op het eiland. De bevoegdheid houdt in dat de burgemeester sancties dan wel maatregelen kan opleggen bij overlast.

Wat het college betreft, worden er diverse wijzigingen opgenomen in de huidige APV uit 2017. De gemeenteraad moet daar nog wel mee instemmen. Dan gaat het onder meer om een verbod op het gebruik en de verkoop van lachgas op openbare plaatsen wanneer dat leidt tot verstoring van de openbare orde en veiligheid.

Daarnaast wil het college in de APV de Japanse Duizendknoop toevoegen aan planten die gevaarlijk zijn en waartegen opgetreden moet kunnen worden. De Japanse Duizendknoop is een exoot die zeer moeilijk is weg te krijgen, sterk groeit en andere plantensoorten verdringt. De plant is al op meerdere plekken op het eiland waargenomen. Volgens de gemeente worden die plekken vooralsnog in de gaten gehouden, bijgewerkt en wordt het afval apart van de rest van het gesnoeide groen gehouden.

Het college wil via de wijziging van de APV ook weer het laatste woord krijgen over de zogeheten bomenlijst waarop de bomen op Texel staan die niet zonder vergunning mogen worden gekapt. Het vaststellen van die lijst is op het moment een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Bedoeling is dat in de gewijzigde APV verder een verbod wordt opgenomen voor publieke uitingen van verboden motorclubs. Dan gaat het om het dragen van bijvoorbeeld logos en symbolen van verboden motorclubs op voertuigen en kleding. Voor de goede orde: het betreft verboden motorclubs en niet de rondritten van bijvoorbeeld groepen mensen op een solex.

Het college wil eveneens de mogelijkheid opnemen in de APV om parkeerverboden in te stellen voor wegbermen (buiten de bebouwde kom) wanneer de verkeersveiligheid daar in het geding komt door parkeren. Het al eerder vastgestelde verbod om ballonnen op te laten boven Texel wordt ook in de gewijzigde APV opgenomen.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 13 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 15 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00