De Texelse Yogaschool op de hoek Elemert/Warmoesstraat.
De Texelse Yogaschool op de hoek Elemert/Warmoesstraat. Foto: Chrisey den Ouden

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Ontspanning voor lichaam en geest

Advertorials Gezond & Fit

Yoga is voor iedereen. Dat is het motto van Chrisey den Ouden, eigenaresse van De Texelse Yogaschool. “In onze maatschappij kan het altijd meer, beter of sneller. Terwijl mensen bij bosjes omvallen: we mogen onszelf meer rust en compassie gunnen.”

Chrisey opende recent op de hoek Warmoesstraat/Elemert in Den Burg De Texelse Yogaschool. “Yoga is heel breed. Ik miste op Texel een plek waar gedurende de dag verschillende stijlen door verschillende docenten worden aangeboden. Yoga kan voor iedereen een manier zijn om weer even bij jezelf te komen in de hectiek van het dagelijks leven - als je een vorm vindt die bij je past.” 

Geen goed of fout

Als zelfbenoemd stijve hark mag ik een lesje meedoen bij Chrisey. Op haar aanraden wordt het een les yin yoga. Op internet lees ik dat het een pittige vorm is, omdat de verschillende houdingen minutenlang aan worden gehouden. Op de site van De Texelse Yogaschool staat: “Yin Yoga is geschikt voor mensen die behoefte hebben aan een manier om tot rust te komen of die veel sporten en graag soepeler willen zijn.” Yoga zorgt voor bewustwording, waardoor je beter voelt waar je behoefte aan hebt en hier naar handelt, in plaats van jezelf voorbij te lopen – met alle gevolgen van dien. Dat klinkt me als muziek in de oren.

Ik heb ooit een blauwe maandag yoga gedaan in een klasje, als ik me niet vergis op aanraden van de fysio. Dat vond ik toen ingewikkeld en pijnlijk, waaruit ik concludeerde dat het niets voor mij was. Om me heen zag ik echter steeds meer mensen verslingerd raken aan yoga. Eerlijk is eerlijk, ik heb wel eens gedacht: “Die kan het toch niet béter dan ik..?”

Dat oordeel helpt Chrisey aan het begin van de les direct uit de wereld. “Er is bij yoga geen goed of fout. Iedereen kan meedoen.” Voor wie wat meer ‘uitdaging’ wil, geeft ze verschillende variaties op de houdingen. En zo is ook het aanbod gevarieerd: er is mindful yoga, yin yoga, vinyasa yoga, hatha yoga en ‘slow flow’. 

Hoewel aan de rand van het centrum, hangt er een serene rust in de studio. Ik stort me vol overgave in de les. Het gaat als een tierelier: ik voel me niet ongemakkelijk of bezwaard. Chrisey stelt gerust, helpt waar nodig en geeft zelfvertrouwen. Na de les stap ik ontspannen de yogaschool uit en terug de hectiek in. Ik neem me voor dit gevoel te integreren in mijn leven en te onderzoeken of de andere stijlen die De Texelse Yogaschool aanbiedt me ook liggen. Yoga is immers óók voor mij. 

Toegankelijk

Dat zij een yogaschool op Texel zou openen, had Chrisey niet per se verwacht, maar wel ooit gehoopt. “Toen ik als twintiger leerde lesgeven, heb ik gewenst dat ik ooit op een mooie, rustige plek in de natuur mocht wonen en een plek zou creëren waar yoga voor iedereen beschikbaar is.” Een community wil ze De Texelse Yogaschool niet noemen. “De school is voor iedereen toegankelijk en de drempel moet laag blijven”, vindt ze. “Ik geef bij de lessen ook aan dat ‘small talk’ niet nodig is en dat we iedereen hierin in z’n waarde laten.”

Behalve verschillende yogastijlen voor volwassenen (ook bedrijfsyoga), worden bij De Texelse Yogaschool kinderyoga en ouder-kindyoga gegeven. In totaal zijn zes verschillende docenten aangesloten. Er zijn bovendien regelmatig (muzikale) specials bij te wonen en een maandelijkse ademworkshop. Houd hiervoor de website in de gaten (detexelseyogaschool.nl) of neem eens een kijkje op de Instagram-pagina (@detexelseyogaschool).

Dit artikel verscheen in de bijlage ‘Mooi, Gezond en in Balans’ van de Texelse Courant van 27 februari.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 17 uur geleden
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 mei, 16:00
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 17 mei, 15:49
Afbeelding
Zeepaardjes naar zee Algemeen 17 mei, 14:48
Afbeelding
Twee vacatures bij Kabeltex 17 mei, 14:22
In de Royal Opera House voorstelling zondag deze keer klassiek ballet met Het Zwanenmeer.
Strangers, Furiosa en Zwanenmeer in bios Algemeen 17 mei, 13:30