Susan Wetsteen in de salon aan de Schoonoordsingel.
Susan Wetsteen in de salon aan de Schoonoordsingel. Foto: Eva Groot

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Cryospace: een koud kunstje voor een energieboost

Advertorials Gezond & Fit

“Wil je anders even proberen?”, vraagt eigenaresse Susan Wetsteen als ik na het interview mijn jas aantrek. “Ja, dat lijkt me wel cool!”, roep ik enthousiast - en voor ik het weet sta ik in schapenwollen sloffen en wanten in de salon aan de Schoonoordsingel. De zenuwen die opeens opkomen, blijken niet nodig: drie minuten bij -120 graden Celsius in de cabine van Cryospace Texel is een koud kunstje. En de rest van de dag heb ik energie voor tien. 

Cryospace is relatief nieuw in Nederland. Bij deze therapie staat de cliënt drie minuten lang in een cabine die wordt gekoeld tot een temperatuur van -120 à -180 graden Celsius. “Dat klinkt koud”, beaamt Susan. “Maar mensen ervaren het niet als zo koud als bijvoorbeeld een ijsbad of een duik in zee: cryotherapie is droge kou en voelt heel anders aan.” 

“Blootstelling aan extreme koude is goed voor je weerstand”, vertelt Susan. “Je immuunsysteem krijgt een enorme boost en hierdoor ben je minder vatbaar voor griep en verkoudheid. Cryotherapie heeft vele heilzame effecten, één daarvan is vermindering van chronische pijn, zoals bijvoorbeeld reuma en artritis. Verder werkt koude ontstekingsremmend, bevordert het de bloedsomloop en is het anti-zwellend. Het resultaat: verbeterde energie en nachtrust, versnelde genezing en herstel, pijnverlichting en verbetering van je immuunsysteem. Direct al, of vanaf een uur na de behandeling, kun je meer energie ervaren.”

Enkele jaren geleden introduceerde Susan Cryospace op Texel. “Ik ben ermee in aanraking gekomen door mijn moeder”, vertelt ze. “Zij had een keer zo’n behandeling gedaan en zei: ‘Dat is iets voor jou!’ Het leek me juist helemáál niet iets voor mij: ik was een echte koukleum. Maar ik zat niet lekker in m’n vel, was regelmatig ziek en had weinig energie, dus ik had ook niet veel te verliezen. Al na de eerste behandeling was ik verkocht: ik had meer energie en voelde me met elke behandeling gelukkiger. Ik was zo enthousiast, dat ik zelf een vestiging besloot te openen: hier moesten meer mensen van kunnen profiteren!” Zodoende opende ze in 2020 haar salon in De Waal; bijna een jaar geleden verhuisde ze naar Schoonoordsingel 5B in Den Burg.

Winterdip

Rond deze tijd van het jaar kijken veel mensen uit naar de lente: langere dagen, meer zon, vaker naar buiten. In de wintermaanden, en vooral de laatste, kunnen door onder meer vitamine D-tekort verschillende klachten de kop opsteken. “We hebben minder energie, met de ‘r’ in de maand zijn we vaker ziek en soms in mineur. Voor mensen die zo’n winterdip ervaren, kan cryotherapie een uitkomst zijn.”

Maar ook voor het ‘winterse lichaam’ biedt extreme koude voordelen. “Cryotherapie behaalt goede resultaten bij psoriasis en eczeem, omdat het de doorbloeding stimuleert. Maar ook bij een gewoon droge huid is een behandeling goed: vaak voelt de huid direct zachter aan.” Ook mensen met reumatische klachten en sporters weten Susan te vinden, omdat de gewrichten en spieren beter doorbloed raken. Dat kan onder meer overbelasting en blessures voorkomen. “De een komt vóór het sporten voor een energieboost; de ander na het sporten voor herstel.” De grootste doelgroep van Susan zijn vrouwen met overgangsklachten: cryotherapie kan rust brengen in extreme hormoonpieken.

Wil je een keer proberen of direct een behandelplan opstellen? Meer informatie op cryospacetexel.nl of bij Susan, via info@cryospacetexel.nl / tel. 06-83354241.

Dit artikel verscheen in de bijlage ‘Mooi, Gezond en in Balans’ van de Texelse Courant van 27 februari.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 16 uur geleden
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 mei, 16:00
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 17 mei, 15:49
Afbeelding
Zeepaardjes naar zee Algemeen 17 mei, 14:48
Afbeelding
Twee vacatures bij Kabeltex 17 mei, 14:22
In de Royal Opera House voorstelling zondag deze keer klassiek ballet met Het Zwanenmeer.
Strangers, Furiosa en Zwanenmeer in bios Algemeen 17 mei, 13:30