Björn Verduijn in actie.
Björn Verduijn in actie.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Schotse laaglander Björn Verduijn wint eerste Skyrunning UK-series

Aankondiging

Oud-Texelaar en "Laaglander in Schotland" Björn Verduijn heeft de eerste editie van de Skyrunning UK-series gewonnen. Dit is een hardloop-discipline in de bergen, waarbij de nadruk ligt op parcoursen die door ruig en technisch moeilijk terrein lopen.

Het Skyrunnen in Groot-Brittannië staat inmiddels alweer drie jaar op de kaart. Doordat de gemiddelde berg relatief laag is (onder de 1.000 meter hoogte), zoeken de Britse race organisatoren vaak naar een hogere technische moeilijkheidsgraad en een groot aantal hoogtemeters. Dit betekent dat de Britse skyrunning races over het algemeen meer klim- en klautervaardigheden vereisen en een zekere bekwaamheid in het belopen van rotsachtig terrein, ongelijke paadjes, moerasachtige stukjes, en (erg) steile grashellingen. Ideaal terrein dus zogeheten "flatlanders".

In 2016 is er voor het eerst een serie van gemaakt, de Skyrunning UK series. Vanwege het kleine aantal races is het klassement een mix van disciplines. Dat wil zeggen dat punten in een verticale race (korte afstand, gaat alleen omhoog, veel hoogtemeters) evenveel meetellen als punten op een middellange of zelfs ultra afstand. Om mee te doen aan de series, moet je minimaal vier races voltooien (waarvan de beste vier meetellen). Bjorn Verduijn, oorspronkelijk van Texel, is één van de Nederlanders die zich daar dit jaar op heeft toegelegd. Na een sterk winterseizoen in het toerskiën (derde op het NK, deelname EK Skimo en tweede in Skimo Scotland series) heeft hij zich gericht op het Britse Skyrunning circuit. Björn woont al vele jaren in Schotland en heeft daar als laaglander in het Schotse hoogland veel ervaring en bergconditie opgebouwd. Een optimale voorbereiding op het circuit. Dit blijkt uit de resultaten: tweede bij de V3K in Wales, derde in de Peak Skyrace in Engeland, en twee keer in de top 10, bij Lakes Sky Ultra (Engeland) en de Mourne Skyline MTR in Noord-Ierland. Hiermee heeft hij een voorsprong van 12 punten weten op te bouwen op zijn directe tegenstanders en daarmee de eerste Skyrunning UK Series beker weten te winnen. Ten behoeve van zijn lichamelijk gezondheid rent Bjorn overigens niet het hele jaar door, hij wisselt het hardlopen af met wielrennen in de zomer en toerskiën in de winter. Op die manier probeert hij te voorkomen dat zowel zijn lichaam als zijn geest te veel belast worden, zodat hij nog lang van deze bijzondere manier van reizen door de bergen kan genieten. Eén van de reacties luidde: "Vergis je niet in Britse parcoursen. Die zijn ruig, zompig, gemeen en de race gaat altijd door, ook als het stortregent, je niks kunt zien door de mist of als de stroompjes zichzelf hebben volgezogen tot volwaardige rivieren. Hiermee wil ik maar even verduidelijken wat voor buitencategorie klasbak Björn is!"

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 8 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3