Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gemeente Texel

Gemeente Texel

Het uitwerken van je bouwplan

Advertorials

De Omgevingswet die op 1 januari van dit jaar in werking trad, heeft voor veel veranderingen gezorgd. De aanpassing met de meeste impact voor inwoners is waarschijnlijk wel de splitsing van de benodigde vergunningen in een ruimtelijke vergunning en een bouwtechnische vergunning.

Het knippen van de vergunning in een planologisch deel, waarbij wordt gekeken of je op de door jou gewenste plek mag bouwen, en een bouwtechnisch deel, waarbij o.a. de constructie, isolatiewaarden en materialen belangrijk zijn, heeft zo z’n voordelen.

‘Alles in en aan je huis komt op papier’Je kunt namelijk besluiten om alvast de planologische vergunning aan te vragen via het digitaal Omgevingsloket, zodat je al zeker weet dat je bouwplan mogelijk is op de door jou gewenste locatie. Ondertussen kun je dan verder met de bouwtechnische uitwerking en hiervoor een vergunning aanvragen als je daarmee (bijna) klaar bent. Natuurlijk kun je ook in een keer alles aanvragen. Binnen acht weken heb je de beslissing over je vergunning binnen. Niet overal heb je een vergunning voor nodig. Soms mag je bijvoorbeeld een schuurtje plaatsen of een aanpassing aan je woning doen zonder vergunning. Mogelijk moet je in dat geval wel een melding doen. Dat blijkt uit de vergunningscheck.

Wanneer je de vergunning hebt aangevraagd, krijg je van de gemeente een ontvangstbevestiging. Als er nog belangrijke stukken voor de beoordeling missen, krijg je daar bericht van. Je aanvraag wordt gepubliceerd in de Texelse Courant en op overheid.nl. De gemeente toetst je aanvraag aan de wettelijke eisen en beoordeelt deze inhoudelijk binnen acht weken, waarna dit besluit wordt gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot uiterlijk zes weken na de publicatie bezwaar maken.

Vergunningsvrij

Of er een vergunning nodig is, is voor burgers zelf soms lastig te bepalen, ondervindt architect Ingmar Veeger van Architectenburo Veeger in de praktijk. “De vergunningscheck bevat tientallen vragen die soms heel technisch zijn. Voor Texelaars die niet zo thuis zijn in die materie is lastig te bepalen wat je dan moet invullen. Wij worden nogal eens achteraf ingeschakeld als bij controle door handhavers van de gemeente blijkt dat er wel degelijk een vergunning nodig was geweest. Dan zit je met veel ellende en moet er soms ook weer gesloopt worden.” Veeger adviseert Texelaars die willen bouwen om bij twijfel over het invullen van de vragenlijst contact te hebben met de gemeente of hiervoor een deskundige in de arm te nemen.

Zijn architectenbureau werkte vorig jaar samen met de gemeente in een aantal pilotprojecten ter voorbereiding op de nieuwe Omgevingswet. “We hebben veel contact met de afdeling en sparren regelmatig over hoe we de aanvragen zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen.”

In de praktijk zijn het meestal architecten, aannemers of adviseurs die de vergunning omgevingsplanactiviteit bij de gemeente aanvragen. Er wordt een ruimtelijk ontwerp ingediend en de gemeente bekijkt of dit qua uitvoering, afmeting en gebruik past in het omgevingsplan. Daarna kun je een technische tekening laten maken en een aannemer opdracht geven om met je bouwplan aan de slag te gaan.

Wet kwaliteitsborging

Niet alleen de Omgevingswet is nieuw. Per 1 januari trad ook de Wet kwaliteitsborging (Wkb) in werking. Ook deze wet heeft flinke impact op de bouwactiviteiten in de praktijk. We nemen je hier kort mee in de belangrijkste veranderingen. In artikel vijf, volgende week, gaan we dieper in op deze nieuwe wet.

De rijksoverheid wil burgers meer grip geven op het bouwproces en ervoor zorgen dat er goed wordt gebouwd, dat afspraken worden nagekomen en dat het bouwwerk aan de wensen van de opdrachtgever en aan de bouwvoorschriften voldoet. Als de vergunning binnen is, moet je als opdrachtgever een kwaliteitsborger inschakelen. Deze onafhankelijke professional toetst de bouwplannen en ziet erop toe dat er wordt gebouwd volgens de regels. De kwaliteitsborger maakt samen met de aannemer een zogenoemd borgingsplan. Hierin staat welke controles uitgevoerd moeten worden en welke informatie na afloop beschikbaar moet zijn. Het borgingsplan gaat samen met andere benodigde informatie naar het digitaal Omgevingsloket, zodat de gemeente kan beoordelen of de bouw van start kan gaan.

Ingmar Veeger vreest in de praktische uitvoering bij aannemers en zzp’ers wel wat hobbels door de invoering van de Wkb, maar verwacht dat de wet uiteindelijk vooral toegevoegde waarde heeft en problemen tijdens de bouw voorkomt. “Iedere wijziging tijdens de bouw moet worden vastgelegd. Dat betekent dat alles in en aan je woning of bedrijfspand uiteindelijk op papier staat. Dat is nu eigenlijk nooit zo. In de praktijk worden uitdagingen of afwijkingen praktisch en meestal deskundig opgelost, maar dat is achteraf lang niet altijd meer terug te vinden in de bouwtekeningen of -beschrijvingen. Je komt dus nooit meer voor verrassingen te staan door bijvoorbeeld leidingen die op een plek lopen waar je ze niet had verwacht. Alles staat onder de Wet kwaliteitsborging op papier.”

Heb je twijfels? Bel of mail

Als je nog vragen hebt over het vervolg van je omgevingsvergunningaanvraag of wil je zeker weten dat je een kwaliteitsborger moet inschakelen? Kijk dan op texel.nl of op rijksoverheid.nl/wkb. Je kunt ook bellen met de klantadviseurs van de gemeente via 14 0222. Langskomen kan ook. Maak wel eerst een afspraak, want er is niet altijd iemand direct beschikbaar die specifieke vragen over de Omgevingswet of de Wet kwaliteitsborging aan de balie kan beantwoorden.

In de krant van woensdag 8 mei het vijfde artikel in de serie over de Omgevingswet: wanneer krijg ik te maken met de Wet Kwaliteitsborging? Op vrijdag 17 mei: De Omgevingswet en Wet Kwaliteitsborging in de Texelse praktijk.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 5 uur geleden
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 21 uur geleden
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 23 uur geleden
Afbeelding
Zeepaardjes naar zee Algemeen gisteren
Afbeelding
Twee vacatures bij Kabeltex gisteren
In de Royal Opera House voorstelling zondag deze keer klassiek ballet met Het Zwanenmeer.
Strangers, Furiosa en Zwanenmeer in bios Algemeen 17 mei, 13:30