Robin Koenen, oog voor detail.
Robin Koenen, oog voor detail.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Maandmenu

De ambachtelijke en creatieve keuken van Bos en Duin

Algemeen

"Proef eens." Uitnodigend houdt chef-kok Robin Koenen de verslaggever een lepel voor. Op het fornuis achter hem staan in grote pannen garnalen te trekken. "Gisteren zwommen ze nog in zee. Verser kan niet." Het vocht waarin ze langzaam gaar worden, smaakt zilt en kruidig. "We laten het inkoken tot een basis voor soepen en sauzen. Het is nu al lekker, hè? Kun je je voorstellen hoe het over een paar uur smaakt?"

Restaurant Bos en Duin staat bekend om z'n uitstekende ambachtelijke keuken. Dat is geen loze kreet. Robin en zijn collega's gebruiken alleen verse ingrediënten en scheppen er een eer in om telkens weer leuke, verrassende en vooral lekkere gerechten te bedenken. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen. Je moet jezelf blijven uitdagen. Dat betekent natuurlijk niet dat als we iets goeds hebben dat we het dan snel weer van de kaart afvoeren. Sommige combinaties passen zo goed bij elkaar dat ze klassiek zijn geworden en al jaren meegaan."

Bij Bos en Duin kun je iedere maand terecht voor een nieuw 3-gangenmenu: het Seizoen- en Smaakmenu. Ingrediënten van het seizoen spelen daarin een belangrijke rol. "Daarvan heb je de garantie dat ze goed, vers en betaalbaar zijn. Bovendien heeft elk seizoen zijn eigen smaken. In de winter wil je bijvoorbeeld steviger eten, in deze tijd geniet je van lekker lichte ingrediënten, zoals asperges, sla en rabarber. Dan hoef je even geen pompoen en spruitjes."

"Je moet jezelf altijd blijven uitdagen"

Het keuzemenu van juni (alleen deze maand verkrijgbaar voor €29,50 in plaats van €35,-) ziet eruit om van te watertanden. Wat dacht je van één van de voorgerechten: in hangop – het uitgelekte vocht van yoghurt – gegaarde makreelfilet, in combinatie met komkommer, een kruim van zwarte olijf en kroepoek. Robin enthousiast: "Bedacht door onze kok Sil. Het is creatief. Zoiets bereid je niet zomaar thuis. Voor zo'n gerecht ga je uit eten."


In het andere voorgerecht wordt watermeloen vergezeld door Texelse ham en geitenkaas. "Watermeloen is een fantastisch product. Het is lekker friszoet en laat zich makkelijk en verrassend combineren met zoute ingrediënten. Deze combinatie hadden we vorig jaar ook op Texel Culinair en werd toen erg goed ontvangen."


Naast het heerlijke eten zijn er veel meer redenen om te lunchen of dineren bij Bos en Duin. Het restaurant is sfeervol, de bediening gastvrij en ondanks de exquise gerechten kun je er ook met een iets minder gevulde beurs uitstekend terecht, of je nu intiem met z'n tweeën bent of met een groter gezelschap.

Heb je op zondag zin in iets leuks, dan kun je bij Bos en Duin tussen 11 en 14 uur terecht voor The Boozy Brunch. Eén van de vier gangen is een proeverij van heerlijke kleine broodjes. Verder kun je genieten van onder meer gepocheerd ei met toast en zalm en avrugakaviaar. De gerechtjes worden geserveerd met jus d'orange en een mousserende wijn.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 2 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 18 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen gisteren
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35