20 mei 1945: aankomst bevrijders in Den Burg.
20 mei 1945: aankomst bevrijders in Den Burg.

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

#Wel4meivoormij

Column

We leven in een vrij land en daar is heel hard voor gevochten. Deze vrijheid geeft Christa Noëlla het volste recht om niet te herdenken op 4 mei. Het is gelukkig ook mijn recht om dat raar te vinden. "Ik vind dat de Dodenherdenking zijn waarde heeft verloren door de hypocrisie van de samenleving. Voor mij heeft 4 mei geen zin wanneer we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan", sprak zij. Ik vind dat ze met deze opmerking een hele bevolking over één kam scheert.

Want wat herdenken we op 4 mei? Voor de oudere garde zullen dit nog steeds de Nederlandse slachtoffers en de gesneuvelde bevrijders zijn. Ikzelf, vele jaren jonger en zonder ervaringen van oorlog, herdenk veel meer mensen. Namelijk alle oorlogsslachtoffers. Is een 7-jarig jongetje van de Hitlerjugend met een anti-tankwapen in de verwoeste straten van Berlijn in 1945 geen slachtoffer? Stond hij daar uit vrije wil of werd hij gedwongen zonder de consequenties van zijn daden te overzien? Hebben de Duitse vrouwen die verkracht werden tijdens de opmars van de Russen het er zelf naar gemaakt en hoe zit het met de jonge Duitse soldaten die geen vrije keuze hadden en als kanonnenvoer naar het front werden gestuurd? Zijn zij allen geen slachtoffers? Is de zoon van de Texelse oorlogsburgemeester Rijk de Vries geen slachtoffer van een verkeerde keuze van zijn vader? En wat te denken van de kindsoldaten in Sierra Leone die bij familie worden weggerukt en onder bedreiging, gedrogeerd ten strijde trekken. Het is in dat geval vaak doden of gedood worden. Zij zijn bewapend, maar is hun dood daarom niet een moment om bij stil te staan? Hoe zit het met zij die vielen door toedoen van oorlogsmisdaden van ons leger in koloniale gebieden? 

Europa zit in een moeilijke periode. Het Midden-Oosten brandt en aanslagen komen steeds dichterbij huis. Zonder de "opkomende fascisme en moslimhaat" te willen bagatelliseren, stel ik wel dat angst een slechte, maar begrijpelijke raadgever is. Begrijp me niet verkeerd. Ik erger mij kapot aan racistische clubjes die zo trots zijn op Nederland dat ze groeperingen oprichten met Engelse namen. Maar Europa is kwetsbaar en tegen terroristen verdedig je je lastig. Na de aanslagen in Brussel werd bijvoorbeeld Schiphol strenger beveiligd. In het eerste interview op het NOS-journaal begreep ik dat mensen nog steeds ongecontroleerd de grote hal binnen konden lopen. Met koffers en al. De angst neemt toe en ondanks dat ik het niet wil, kijk ook ik  onzeker in een trein in Amsterdam zodra er een zwaar gelovige moslim met baard al Arabisch sprekend plaatsneemt. Dat is niet goed, maar het is een gevoel dat er is. Ik probeer mij over die ridicule zenuwen heen te zetten, omdat ik weet dat het niet rationeel is.

Het gros van de racistische internetschreeuwers is doordrenkt van die angst. Online schreeuwen zij het luidst dat zij voor hun land en gezin zouden vechten, het merendeel zou met mij bang in een hoekje van de kelder zitten, hopend dat het snel over was. Anno 2016 waren we allemaal toegetreden tot het Verzet gedurende de Tweede Wereldoorlog, de praktijk is dat een grote groep destijds gewoon probeerde door te gaan met het dagelijks leven. Ondanks de gruwelen van de bezetting. Ik zie ook de toenemende spanningen tussen allochtonen en autochtonen en de leugens die gebruikt worden om de vluchtelingen in een hoek te zetten en in een kwaad daglicht te stellen. Maar: veel Nederlanders zijn gewoon bang. Bang voor het onbekende, bang voor het verliezen van de eigen cultuur (al heb ik dat nooit zo begrepen) en bang dat hunzelf of hun naasten iets overkomt.  De rust is ver weg en de dreiging reëel. Misschien, Christa Noëlla, moet jij op 4 mei je eigen stukje vinden om te herdenken. 

Ik heb ze herdacht, al zij die vielen door welk oorlogsgeweld dan ook. Hier op Texel in 1945, maar ook vandaag de dag in landen heel ver weg. Dus #wel4meivoormij

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2