Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

OPC strikt orthopeed van buitencategorie

Divers

Wie chronische voet- of enkelklachten heeft, moet vaak ver reizen voor behandeling. Daar komt nu een einde aan met de nieuwe orthopedisch chirurg die OPC-kliniek aan de Keesomlaan heeft aangetrokken.

Orthopedisch chirurg Drs. Wieneke Metsaars is gespecialiseerd in voet- en enkelklachten. De specialiste wil maandelijks spreekuur gaan houden op Texel. Texel valt met zijn neus in de boter, want Metsaars is een orthopedisch chirurg van de buitencategorie. Ze werkt met de nieuwste technieken en genoot een deel van haar specialisatieopleiding in de Maartenskliniek in Nijmegen, dé plaats in Nederland voor orthopedische ingrepen. Hoewel de deskundigheid van Metsaars verder gaat dan voeten alleen, ligt hier toch wel haar hart.

Voetenliefde

"Een voet heeft zoveel spiertjes, pezen, bandjes en botjes. Dat is zo interessant", vertelt ze. Uniek is haar behandeling van de "hallux valgus", oftewel een scheve grote teen. Moest er in het verleden nog een grote ingreep plaatsvinden, nu kan Metsaars met drie piepkleine gaatjes al alles doen wat nodig is om de teen te corrigeren. "Het is een complex verhaal, maar de essentie is als volgt: Ik maak gebruik van een röntgenapparaat om tijdens de operatie beelden van de voet te zien. Aan de binnenzijde van de grote teen maak ik een kleine snee van 1 tot 1,5 cm, waardoor ik de instrumenten inbreng. Door dit kleine sneetje kan ik de knok weg frezen en kan ik het middenvoetsbeentje van de grote teen recht zetten. Door een kleine steek-incisie tussen de eerste en tweede teen neem ik het kapsel en de pees door die de teen krom trekt. Zo komt de teen zonder schroefjes of pennen mooi recht te staan"

Grote voordelen

Het grote voordeel van deze revolutionaire behandeling is dat de persoon de voet nog weer dezelfde dag mag belasten met een speciale schoen, dus er wordt geen gips gegeven. "Meestal zijn krukken niet nodig. Het advies is wel om de eerste week rustig aan te doen zodat de wond goed kan genezen. Na één week komt de patiënt terug op de poli en wordt een teencorrector aangemeten om de teen recht te houden. De patiënt loopt in totaal vier weken op de speciale schoen, waarvan één week met een drukverband en drie weken met de teencorrector." Op haar website is ze duidelijk over haar visie: "Orthopedie is luisteren naar de patiënt, klachten ordenen, de impact op het dagelijks leven inschatten en in overleg met de patiënt een individuele behandeling starten. Ik wil graag dat het resultaat van een operatieve behandeling echt goed is. Dat betekent dat ik pas tevreden ben als dit resultaat is zoals ik in gedachten had."


Toch kan men met meer dan voeten alleen terecht bij Metsaars. Zo is ze verder onder meer gespecialiseerd in arthroscopische en minimaal invasieve chirurgie van de voet en enkel; Knieklachten en arthroscopische behandeling; Heup- en knieprothesiologie en Hand - en pols klachten.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2