Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texelstroom ligt klaar in Spanje voor vertrek naar Nederland

Divers

De Texelstroom is gereed voor vertrek naar Nederland. Als weer en zeegang het toelaten vertrekt de boot komende maandag naar Nederland.

De nieuwe veerboot heeft inmiddels het dok van Astander in het Spaanse Santander verlaten en ligt daar nu voor de kade in afwachting van het vertrek naar Nederland. Een sleepboot van Multraship uit Terneuzen is onderweg naar Spanje om de Texelstroom op te halen. De veerboot kan op eigen kracht varen, maar wordt naar Nederland gesleept omdat de zogeheten seatrials nog moeten plaatsvinden. Dat zijn de laatste nog uit te voeren proeven die moeten aantonen dat het schip zeewaardig is en op alle fronten voldoet aan de eisen die TESO gesteld heeft.

"De werf heeft recentelijk besloten de seatrials in Nederland te willen uitvoeren", vertelt directeur Cees de Waal van TESO, "Dit besluit is vooral ingegeven door de vaaromstandigheden die voor de Spaanse kust behoorlijk afwijken van hoe het hier is." Op welke plek in Nederland de seatrials worden gehouden, wordt volgens De Waal binnenkort door LaNaval in Sestao vastgesteld. De Texelstroom lag de afgelopen weken in dok om verder te worden afgewerkt. "Het schilderwerk is klaar", vertelt De Waal. "De glazen panelen die onder de reling komen op het salondek en de stickers aan de beide zijden van het schip met daarop het TESO-logo zullen in Nederland worden geplaatst." Er staan volgens De Waal nog diverse punten open die in Nederland moeten worden afgerond voordat het schip aan TESO wordt opgeleverd. De overtocht naar Nederland duurt naar verwachting acht tot negen dagen.

Texelaars hoeven TESO niet lastig te vallen met de vraag of ze kunnen meevaren. "Wie er aan boord is tijdens de overtocht is een verantwoordelijkheid van Multraship." Op welke dag de boot op Texel arriveert, is mede afhankelijk van de plek waar de seatrials worden gehouden. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen Texelaars tijdens een open dag eind mei aan boord gaan om kennis te maken met het nieuwe schip.

Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 1 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen gisteren
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6