Ook de cartoonist van de Texelse Courant nam de Texelhopper al menig keer op de hak.
Ook de cartoonist van de Texelse Courant nam de Texelhopper al menig keer op de hak.

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Texelhopper is grootste vijand van zichzelf

Divers

Toen ik vorige week las dat lijn 28 op één tijdstip niet meer doorreed naar De Koog dacht ik aanvankelijk dat de redactie van de Texelse Courant wel heel makkelijk in een 1 april-grap was getrapt. Ik vond het een gewaagde grap, zeker daar de Texelhopper er in de publieke opinie niet zo goed voor staat. Toen het echt waar bleek te zijn, drong het tot mij door: de grootste tegenstander van de Texelhopper is de Texelhopper zelf.

Als een volleerd zelfmoordcommando is de Texelhopper bezig zichzelf naar de ondergang te brengen. Het is niet populair, maar ik ben eigenlijk niet zo'n tegenstander van het systeem. Ik vind het zelfs in veel gevallen wel praktisch. Het wordt echter wel steeds lastiger om deze stelling te verdedigen en ook mijn vertrouwen brokkelt met rasse schreden af. Voor wie het gemist heeft: op bepaalde dagen rijdt de Texelhopper van iets over acht niet meer door vanuit Den Burg naar De Koog. Bijkomend probleem is dat dit de bus is die daarna aansluit op de laatste boot. In het vervolg dient men op dinsdag, woensdag en donderdag één van de kleinere busjes te bestellen om de reis te vervolgen. Dit geldt alleen voor dit tijdstip, niet voor de andere uren.

Dat deze zeer vreemde beslissing wordt genomen is één, dat deze niet gecommuniceerd wordt is een tweede. Het bleek al sinds het begin van de maand zo te zijn. Namelijk vanaf het moment dat de bus van de boot verdween. (Dat vond ik jammer als één van de weinigen.) Het verweer: "De reizigers die het betreft zijn op de hoogte." Dat is nog eens vervoer op maat. Alleen bedoeld voor een select gezelschap dat op de hoogte wordt gesteld als er veranderingen worden doorgevoerd. De toerist of de niet-frequente gebruiker komt er wel achter als ze voor niets bij een bushalte staan. Het groepje is zo select dat zelfs wethouder Eric Hercules niet op de hoogte was gebracht. 

De Texelhopper gaat kapot aan haar eigen communicatiestrategie die al vanaf het begin op ramkoers is. Daar gaat €20.000,- investering in communicatie niets aan veranderen. Als de mind-set niet verandert, verandert er niets. Al een halfjaar schreeuwt de communicatieafdeling van de hopper hosanna, ook als er van alles fout gaat. Bussen die boten missen, een ov-chipkaart die niet terugkeert, chauffeurs die niet snappen of er nou wel of niet betaald moet worden tussen de boot en station Den Helder en frauduleuze kaartjes. De politiek zei voordat het project in ging dat het af en toe vallen en opstaan zou worden met een dergelijke pilot. Het begint er meer op te lijken dat men staande probeert te blijven op een steile zeephelling. Het is meer opkrabbelen, dan daadwerkelijk staan.

Dat er af en toe iets fout gaat is niet erg, dat je dat niet durft toe te geven wel. Als er vanaf het begin eerlijk gecommuniceerd was, was de gunfactor nu een stuk groter. De bereikbaarheid op het eiland is met de Texelhopper vergroot en ik denk dat veel mensen er mee kunnen leven als de OV-chipkaart terugkeert. Openbaar vervoer is geen recht en het is maar afwachten wat voor vorm van openbaar vervoer we krijgen, zodra de pilot is afgelopen. Hopelijk wel één met een betere communicatie. Op naar een drukke zomer, dat wordt ongetwijfeld enerverend. 

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 36 minuten geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 3 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 19 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen gisteren
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7