Met olie vervuilde meerkoet; inmiddels is hij gewassen en vrijgelaten.
Met olie vervuilde meerkoet; inmiddels is hij gewassen en vrijgelaten.

Zorgen Ecomare na olievervuiling

Divers

"Een gore troep, stinkend en bijtend", zo kwalificeerde Pierre Bonnet van Ecomare de drab waaruit hij een stervende doodaars opdiepte. De olievervuiling in de haven van Oudeschild vormt een bedreiging voor het zeeleven en dat baart Ecomare dan ook grote zorgen. De Waddenzee is een kwetsbaar en belangrijk natuurgebied; niet voor niks is het tot Werelderfgoed verklaard.

Vogels die in het vervuilde water zwemmen of duiken, raken met de olie besmeurd. Hierdoor verliest hun verenkleed zijn waterdichtheid. De vogel kan dan niet meer goed drijven en het koude water kan tot op de huid komen, met onderkoeling als gevolg.

Ook vissen en ongewervelde zeedieren lopen risico. In de jachthaven van Oudeschild is veel hard oppervlak, zoals kades, steigers en pontons. Daarop leven bijvoorbeeld zeepokken, mosselen en zeeanemonen. In het water zwemmen harders, typische havenvissen. Voor al het leven in de haven vormt de olievervuiling een ramp.

Helaas is er ook olie de haven uitgestroomd, de Waddenzee in. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in de Texelse havens en Waddenzee en voor de bestrijding van olieverontreiniging in het gebied. Inmiddels is de haven afgesloten om verdere uitstroom te voorkomen. Ecomare roept een ieder die een vogel met olie vindt op, deze niet met blote handen op te pakken. Gebruik een plastic zak of plastic handschoenen of neem contact op met Ecomare. Bij grote vogels zoals aalscholvers of jan van genten wordt het helemaal afgeraden ze op te pakken, vanwege het risico van verwonding. In de Vogelopvang van Ecomare worden vervuilde vogels professioneel gewassen en kunnen ze herstellen. 

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 1 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 4 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 5 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5