Foto Ecomare/Videolux
Foto Ecomare/Videolux

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

IMARES: Aantal gewone zeehonden stabiel, groei populatie grijze zeehonden

Divers

Na jarenlange groei van het aantal gewone zeehonden in de Waddenzee, lijkt het aantal zich de laatste jaren te stabiliseren. Bij grijze zeehonden is sprake van groei.

Dat blijkt uit onderzoek door IMARES Wageningen UR. In 2015 telden onderzoekers 26.435 gewone zeehonden op de droogvallende zandplaten van de Waddenzee, waarvan 7666 in het Nederlandse deel. Omdat een gedeelte van de zeehonden tijdens de tellingen in het water is en dus niet gezien wordt, schatten de onderzoekers dat er nu ongeveer 38.900 gewone zeehonden in de Waddenzee leven. Ligplaatsen van de gewone zeehond zijn verspreid over de gehele Waddenzee. IMARES: ''De ontwikkeling in het aantal zeehonden is in belangrijke mate afhankelijk van de ruimte en het voedsel dat beschikbaar is. Na jarenlange groei lijkt het getelde aantal gewone zeehonden de laatste jaren te stabiliseren. Dat zou kunnen betekenen dat de populatie een natuurlijk plafond bereikt heeft, maar ook dat menselijke activiteiten hun leefgebied verstoren. Onderzoek en telresultaten zullen moeten uitwijzen of dit werkelijk zo is en welke factoren de groei in dat geval beperken.''

In 2015 telden onderzoekers 4521 grijze zeehonden in de hele Waddenzee, waarvan 3544 in Nederland. Uit modelberekeningen blijkt dat deze groei niet volledig aan geboortes kan worden toegeschreven. Import van grijze zeehonden uit Groot-Brittannië blijkt nog steeds een grote rol te spelen in de populatieontwikkeling. Grijze zeehonden worden niet overal op het Nederlandse wad evenveel gezien. Veruit de meeste zijn er in het gebied tussen Vlieland en Terschelling.

Meer informatie via dezw link

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 2 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 5 uur geleden 6
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 7 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 9 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00