Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Lange Juni als cultureel DNA van Texel

Divers

De Lange Juni Cultuurmaand moet uitgroeien tot een professioneel sterk frame waar ruimte is voor tal van culturele activiteiten over het gehele eiland. Dat stelt Paulien Valk, voorzitter van de stichting Lange Juni.

Wat in 2013 begon met Cor van Heerwaarden die met een aantal mensen (o.a. Eric Hercules, Kees de Waal, Top, VVV e.a.) sprak over het idee van de cultuurmaand, moet uitgroeien tot een beeldbepalende themamaand die goed is voor de eilandeconomie. Om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen, zijn de krachten aan één tafel gebundeld met kennis van alle facetten. Naast Valk en Van Heerwaarden zitten onder meer Wouter de Waal (VVV), Michel Gregoire (TOP), Joke de Boer (projectmanagment en administratie) en Tonnie Bruining aan tafel, samen met organisatoren van evenementen. Een gemêleerd gezelschap.

Professionalisering 
"Dat is nodig ook om de professionalisering door te zetten. Het leidt wel eens tot discussies, maar iedereen aan tafel is gelijkwaardig. Je komt ook verder op deze manier. Zo kan ik een idee hebben en weet Michel hoe je dat aan de man moet brengen en weet Joke direct of het financiëel haalbaar is of niet. Daarnaast heb je met mensen als Cor cultuurtijgers pur sang in huis, die beschikken over een groot netwerk", legt Valk uit. Nog vaak rijst het misverstand dat de cultuurmaand zich alleen afspeelt in Den Hoorn, daar wil de stichting nu mee afrekenen. "In het ideale scenario komen alle culturele activiteiten - in de breedste zin van het woord - onder de paraplu van de Lange Juni. Dit bevordert de continuïteit en versterkt het merk. Wanneer je een evenement organiseert en dit stopt, is het weg. Bij de Lange Juni verdwijnt er slechts een onderdeel van."



Broadway in Den Hoorn is één van de grote publiekstrekkers die valt onder Lange Juni.

Deze waarborging was ook een reden voor Cor om iedereen aan tafel te krijgen. Hij stond aan de wieg van een grote verscheidenheid aan culturele evenementen, waaronder Broadway dat op 13, 14 en 15 mei voor de tiende keer gehouden wordt. Onder Lange Juni vallen onder meer Dichter bij zee, Klifhanger, Markt van de Smaakbelevenis, Texelpop en de Rede van Texel. Maar de stichting wil meer, Valk droomt hardop: "Er zijn genoeg mensen die het leuk vinden om dingen te organiseren. Met hen en de stakeholders kun je een eind komen. Zelf zou ik een combinatie van cultuur en wetenschap door een samenwerking met het NIOZ prachtig vinden. Maar ik heb nog niet met ze gesproken. Bij de activiteiten die georganiseerd worden, moeten we oog houden voor talent en kwaliteit."

Versterking Eilandeconomie 
De stichting is ervan overtuigd dat Lange Juni kan bijdragen aan versterking van de eilandeconomie. "Door het te centraliseren kunnen we de reclame beter doen en trekt Lange Juni mensen naar Texel. Die moeten ook ergens slapen, die moeten ook ergens eten. Bovendien willen we het laagdrempelig maken met bijvoorbeeld cultuurroutes. Sommige mensen vinden het heerlijk om te fietsen of te wandelen, maar komen in eerste instantie niet voor cultuur. Daar liggen mogelijkheden." De stichting is bezig met een opzet waarbij Texelaars en toeristen vrienden van de Lange Juni Cultuurmaand kunnen worden. Samen met een aantal grotere financiële partners en fondsen moet dit zorgen voor een sterke financiële basis met groeipotentie. Lange Juni als cultureel DNA voor Texel.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 54 minuten geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 17 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 22 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35