Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Vismarkt weer een eigen gesloten plein

Divers

Een autoluwe Parkstraat, een Groeneplaats die ruimte houdt voor evenementen als de kermis en een terugkeer van het Raaksje als scheiding tussen de Vismarkt en de Groeneplaats. Krijgen de plannen voor Den Burg dan eindelijk vorm?

De Groeneplaats stond woensdag voor de zoveelste, en niet de laatste keer op de politieke agenda. Sinds het verdwijnen van het gemeentehuis van de Groeneplaats in 2011 passeerden meerdere plannen de revue. Nu de retailvisie op tafel ligt, moet het er dan echt van komen. De plannen voor het hart van Den Burg lijken op de tekeningen zoals die gepresenteerd werden in 2013, zij het dat er in de nieuwe schetsen minder bebouwing is, de muzieknis een plaats krijgt in het park en er een (zomer)paviljoen verrijst bij de entree van het park aan de Parkstraat. Dit laatste moet bijdragen aan de belevingswaarde van het park en de Parkstraat.

De bebouwing moet komen op de hoek van het Polderhuis en moet ruimte geven aan detailhandel en horeca met en terrasruimte aan het aangezicht. Boven de winkels komen mogelijk woningen. Als maximale bouwhoogte wordt hierbij de hoogte van De Lindeboom aangehouden (11 meter). Parkeerplaatsen aan de achterkant van het park verdwijnen, hetgeen aansluit bij een autoluwe dorpskern van Den Burg. De 'nieuwe' bouwplannen vullen slechts 37 procent van de ruimte die het vastgestelde bestemmingsplan geeft. Bovendien is de gevellijn iets naar achteren getrokken, zodat er meer ruimte voor evenementen blijft op de Groeneplaats. Daarnaast moet dit het het park meer lucht geven. Met de aanpassingen moet de Vismarkt weer worden teruggebracht naar een op zichzelf staand pleintje in plaats van een onderdeel van de grote vlakte die er nu is. De in oude staat teruggebrachte Waag moet daar dan een prominente plek in innemen.

Wat betreft het autoluw maken van de Parkstraat blijft er nog een hoop vaag. Wel gaf wethouder Hercules aan dat autoluw iets anders is dan autovrij. Toch lijken er zorgen bij de ondernemers die publiek zien wegblijven wanneer auto's uit het centrum geweerd gaan worden. Jonker (Texel2010) vroeg zich af hoe het moet met het verkeer naar de Lindeboom. "Bedoeling is dat het hotel zijn parkeerproblemen zelf oplost, op een andere plaats bijvoorbeeld. Als de raad beslist dat het autoluw wordt, kan ik mij voorstellen dat er nog een soort recht van overpad komt', gaf de wethouder aan.

Meer over de retailvisie en de plannen voor de Groeneplaats in de krant van morgen.


Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 12 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30