Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Update 11.10: Potvissen worden vandaag naar Harlingen gebracht

Divers

Wie de potvissen nog op het strand wil zien, heeft vandaag nog een kans. Wetenschappers van Naturalis doen vanaf 10.00 uur nog onderzoek aan de vijf gestrande dieren. In de loop van de middag worden de dieren naar Harlingen gebracht.

De oorzaak van de stranding is nog niet bekend, maar meestal komt het door navigatieproblemen. Het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht doet het verdere onderzoek naar de doodsoorzaak. Omdat er vijf walvissen tegelijk aangespoeld zijn is het niet mogelijk om ze allemaal ter plekke te ontleden en de skeletdelen daarna mee te nemen naar Naturalis. Het Ministerie van Economische Zaken beslist wat de verdere stappen zijn in de berging van de potvissen. Naturalis meet de dieren op en neemt monsters van weefsel, delen van organen, wormen en andere parasieten mee voor onderzoek.

De meeste strandingen vinden van november tot februari plaats. De laatste keer dat er meer dan één potvis strandde, was in 2004 waarbij er twee levend gestrand zijn en weer losgetrokken. In 1997 strandden er vier potvissen op Ameland die vrijwel direct overleden.

Het vervoer gaat met een speciaal schip dat dicht bij het strand kan komen.

Update: 11.10: Er is haast geboden bij het verder ontleden van de potvissen. Bij twee exemplaren is inmiddels duidelijk de penis te zien, een aanwijzing dat de dieren op punt van ontploffen staan. Het ontploffingsgevaar heeft te maken met het ontbindingsproces waardoor er snel heel veel gas in de kadavers ontstaat. Naar verwachting worden de dieren rond 14.00 uur weggesleept. Ondertussen deelt Lonneke IJsseldijk van het pathologisch snijteam van de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht de eerste bevindingen op de website van de universiteit: "De eerste twee secties hebben veel informatie opgeleverd. De monsters die we gisteren hebben verkregen uit de dieren zijn van zeer goede kwaliteit."

IJsseldijk leidt de sectie. Met haar team, aangevuld met een Belgisch en Brits snijteam, probeert zij zo snel mogelijk de juiste monsters te verzamelen. Ook andere onderzoeksinstituten hebben belang bij die monsters. "De faculteit Diergeneeskunde kijkt naar de doodsoorzaak. Daarom willen we weten: waren de dieren ziek of niet?"

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 21 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00