Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Adv.

Bouwkundige brandveiligheid nog steeds een ondergeschoven kindje

Divers

"Brandveiligheid is niet alleen voor de pandeigenaren, maar vooral voor je gasten. Dat druk ik ondernemers altijd op het hart. Als je eenmaal een situatie krijgt als de cafébrand in Volendam, blijft dat imago jaren hangen. Je kunt dus zelfs stellen dat de bouwkundige brandveiligheid belangrijk is voor heel Texel, ook in verband met imago."

We spreken met Marcel Schuurman van Brandveilig Texel in zijn woning in De Cocksdorp. Op tafel ligt een boekwerk met alle informatie over bouwkundige brandveiligheid. Marcel komt uit de leerschool van Applifire Ed Clarijs, de nationale autoriteit wanneer het gaat om bouwkundige brandveiligheid. "Ik heb daar al enorm veel geleerd, tot ik in 2011 voor mijzelf begon. Nog steeds hebben we regelmatig overleg. Je komt vaak lastige situaties tegen en dan kun je elkaar raadplegen", legt hij uit. Maar wat houdt bouwkundige brandveiligheid nou in? "Eigenlijk is het heel simpel te omschrijven: het preventief brandveilig maken van een pand. Het liefst schuif je al aan als de tekeningen voor de bouw net af zijn, maar dit is helaas bijna nooit het geval. Er zijn flink wat zaken waar aan gedacht moet worden. De eisen voor gebruik van een bedrijfspand zijn nogal aangescherpt."

Brandveilig Texel kan het afdichten en eventueel aanpassen van uw brandcompartimenten in uw pand laten voldoen aan de wettelijke eisen. Naast advies zorgt Marcel voor de bouwkundige aanpassingen in uw gebouw. Dit kunnen deuren, beglazing, vluchtwegen of doorvoeringen zijn. "En dat is vaak een hele klus. Ik was laatst bij een oud pand aan de slag. Dan lopen er diverse leidingen naar boven. Een pvc-leiding met de stroomkabels, een koperen leiding voor het water, weer een andere buis voor de verwarming, een afvoer en ga zo maar verder. Al die ruimtes daar omheen moeten goed afgedicht worden om het pand brandveilig te maken. Dan vertel je de klant dat eigenlijk het plafond er uit moet. Dat is vaak even schrikken, daar hadden ze niet op gerekend. Ik kijk eerst ook of het anders kan, maar vaak is dat gewoon niet het geval", vertelt Marcel. Samen met zijn zoon Lars probeert hij het besef te creëren dat veiligheid belangrijker is dan het geld.

"Dat wil niet zeggen dat ik de eigenaren niet begrijp, het moet betaald worden. Maar aan brandveiligheid kunnen nou eenmaal geen concessies gedaan worden. We kijken naar een oplossing, waarbij de aanpassingen kunnen worden uitgesmeerd over een langere periode. Hierbij pakken we eerst de meest urgente zaken aan. Het belangrijkste is dat we de klant in het hele proces kunnen bijstaan; van het advies tot de uitvoering." Het enthousiasme is af te lezen aan de inwoner van De Cocksdorp. "Ik kan er uren over praten. Maar er is ook nog heel veel te winnen op dit gebied. Mensen weten er niet veel van. Heb je bijvoorbeeld wel eens beton horen knallen? Mensen denken dat beton brandveilig is. Ze vergeten dat beton altijd vocht vasthoudt. Bij brand gaat dit vocht koken en knallen er stukken uit." Steeds meer mensen weten Marcel te vinden en terecht. Marcel weet duidelijk waarover hij het heeft. En wie wil weten of hij aan alle brandpreventie-eisen voldoet, moet zeker eens een afspraak maken met de Bouwkundige brandveiligheidsspecialist.

Brandveilig Texel is te bereiken via 06-5237 0427.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 1 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 3 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 5 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10