De kilver van het Texelse loonbedrijf firma Duinker egaliseert een zandvlakte in Koeweit. (Foto Firma Duinker)
De kilver van het Texelse loonbedrijf firma Duinker egaliseert een zandvlakte in Koeweit. (Foto Firma Duinker)

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Video

Firma Duinker kilvert in Koeweit

Divers

Een bijzondere opdracht voor firma Duinker van Nieuweschild. Het Texelse loonbedrijf kilvert momenteel een uitgestrekte zandvlakte in Koeweit. Het betreft opgespoten grond voor een olieraffinaderij.

Het werk omvat een terrein van vijfduizend hectare, waarvoor de firma Duinker vorige maand is begonnen met het egaliseren van zo'n vijftienhonderd bunder opgespoten zand, dat is opgezogen uit de Perzische Golf. Een baggerproject voor aannemer Van Oord in opdracht van de Kuwait National Petroleum Company, ter waarde van €500 miljoen. Vooraf hebben de Texelse loonwerker en compagnon Eelco Bakker gewikt en gewogen of ze er wel aan moesten beginnen. ''We zijn eerder op Wieringen en in Oost-Duitsland aan het werk geweest. Maar dit is echt heel ver weg.'' Inmiddels is de knoop doorgehakt en rijdt hun kilver van zeven meter breed met daarvoor een trekker van ruim 400 pk over het woestijnzand. 

De kilver reed eerst 12 uur per dag, met Texelaar Kris ter Steege als chauffeur. Sinds vorige week beurtelings door Kris en door Nick de Grijs uit het Friese Rypstjerk, dus nu 24 uur per etmaal kilveren. Per toerbeurt, zes weken lang, collega's op Texel staan al te popelen om ook af te reizen. In Koeweit zijn ze inmiddels dermate tevreden over het resultaat dat loonwerker Fulps en compagnon Eelco Bakker zijn gevraagd een tweede kilver in te schakelen. Er waren kapers op de kust. ''We reden nog maar een paar uur in Koeweit, toen ik werd gebeld door een sjeik uit Abu Dabi, die vroeg of ik in Bahrein ook aan de slag wilde.'' Dat bleek nog een brug te ver, maar de tweede kilver en trekker staan op punt ingescheept te worden om in Koeweit aan de slag te gaan. 


Loonwerkers Eelco Bakker en Fulps Duinker bij de kilver van zeven meter breed en de trekker van ruim 400 pk, de tweede combinatie die wordt verscheept om in  Koeweit aan de slag te gaan. 

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 3 uur geleden 6
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 5 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 8 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen gisteren
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? gisteren 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10