De bunker van Loodsmanduin.
De bunker van Loodsmanduin.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Atlantikwallproject op koers

Divers

"Op Terschelling is het opknappen van het oorlogserfgoed een groot succes voor eilanders en toeristen. We moeten cofinanciering niet af laten hangen van alleen het Waddenfonds, terwijl het doorgaan van het project afhankelijk is van meerdere subsidieverstrekkers."

Namens de VVD sprak Nick Ran zijn enthousiasme uit over project ''Altantikwall'' met plannen om de 2685 km lange verdedigingslinie die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie toegankelijk(er) te maken. Het college is bereid er €25.000,- in te steken. Voor Texel zijn het openstellen en conserveren van de bunker op Loodsmansduin en het bezoekbaar maken en virtueel inrichten van de bunker tegenover het vliegveld.

De kosten van het Texelse gedeelte van het project bedragen €438.000,-. Het college stelde voor alleen mee te betalen wanneer het Waddenfonds toestemt met de co-financiering van €131.400. Niet alleen de VVD, ook de andere partijen wilde de gemeentesteun niet alleen laten afhangen van het Waddenfonds, maar ook van de provincie (€156.600,-), het luchtvaartmuseum (€50.000,-) en STIFT (€75.000,-).

Het project richt zich vooralsnog enkel op bovengenoemde bunkers. De nadruk in de op innovatieve manier in te richten tentoonstellingen ligt op de relatie tot landschap, maatschappij en herinnering. "Wellicht kunnen we in een later stadium alsnog kijken naar ander oorlogserfgoed, maar dat valt niet binnen dit project", besloot Hercules.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 6 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 9 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 11 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 11 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 12 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 12 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 12 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 12 uur geleden 5