Aad Bakker aan het woord in de kerk aan de Binnenburg.
Aad Bakker aan het woord in de kerk aan de Binnenburg.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Ik heb nog de kans om te kunnen vertellen"

Divers

Hij typeerde zichzelf als een 'argeloze nieuwkomer' die meeging op patrouille tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië.

Het argeloze was er voor Aad Bakker snel vanaf nadat hij in de vroege ochtend zonder pardon de executie van een 's nachts gevangen genomen Indonesische vrijheidsstrijder (plopper) meemaakte.

Het was een van de verhalen die Bakker zaterdagmiddag vertelde tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor veteranen in de Burghtkerk aan de Binnenburg in Den Burg. De bijeenkomst stond in het teken van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië (1947 - 1949).

Naast Bakker sprak ook Hylke Speerstra, schrijver van het boek 'Op klompen door de dessa'. Speerstra tekende in zijn boek de verhalen op van negentien veteranen uit Nederlands-Indië en putte daaruit tijdens zijn toespraak. De algemene strekking: veel jongens gingen – vaak verplicht – nietsvermoedend naar de voormalige Nederlandse kolonie en kwamen terug met ervaringen waarover ze zelf niet konden spreken of waarvoor in Nederland helemaal geen interesse was.

Bakker was zo nu en dan geëmotioneerd tijdens zijn toespraak, maar liet ook blijken dat het hem goed deed zijn ervaringen in Indië met anderen te delen. "Ik heb nog de kans om te kunnen vertellen. Er waren ook Texelse jongens die het niet konden, zij hadden teveel meegemaakt." De strijd die de afgelopen jaren op Texel woedde rond de jaarlijkse herdenking op 4 mei en de wens van Texelse Indiëgangers om daar hun verhalen te vertellen, werd in de kerk met rust gelaten.

Burgemeester Francine Giskes trok een vergelijking met de jaarlijkse herdenking die elke eerste zaterdag van september in Roermond bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 wordt gehouden. Roermond was volgens haar wat ver weg, maar ze hoopte dat de bijeenkomst in de Burghtkerk goed zou zijn voor de Indiëveteranen en hun familieleden op Texel. Na afloop schudde Giskes en Bakker elkaar de hand.

De herdenking werd muzikaal opgeluisterd door DEK en trio Dubbel en Dwars. DEK speelde onder meer een koraal dat 65 jaar geleden ook werd gespeeld toen Bakker op Texel terugkeerde van Nederlands-Indië. Er waren ruim zeventig mensen in de kerk, van wie vier Indië-veteranen.


Dubbel en Dwars met Loes Bakker, een dochter van Aad Bakker.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 3 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 22 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2