Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Rode alg geen plaag voor Texelse stranden

Divers

De rode algen die voor de Noordzeekust van Scheveningen en Wassenaar zijn waargenomen, hebben Texel nog niet bereikt.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt de ontwikkeling in de gaten gehouden, maar zijn er tot nu toe geen rode algen gezien. Dat betekent dat er op Texel ook nog gewoon in zee kan worden gezwommen.

Tussen Scheveningen en Katwijk is inmiddels wel een zwemverbod afgevaardigd. Mocht er voor de Texelse Noordzeekust een negatief zwemadvies komen, dan worden volgens de gemeente op de stranden de rode vlag gehesen. Daarnaast worden mensen in dat geval gewaarschuwd via de website van de gemeente, de VVV en de media.

Onderzoek van Rijkswaterstaat heeft inmiddels geleerd dat het om zeevonk (Noctilula sciintillans gaat. Volgens het NIOZ is die algensoort niet giftig en kleurt hij rood door de aanmaak van het pigment caroteen ('worteltjes pigment'). "Deze alg kan ook 's nachts het 'lichten van de zee' veroorzaken doordat hij bij aanraking een lichtflits afgeeft. Dat gebeurt niet meer als de alg in een stadium komt waarin hij caroteen aanmaakt." Waarom de alg caroteen aanmaakt, is onbekend. Zwemmen in de algenbloei is volgens het NIOZ op zich niet gevaarlijk, maar na afloop kan er wel huidirritatie ontstaan. Mensen krijgen het advies zich na het zwemmen even met zoetwater af te spoelen.

Het NIOZ laat op http://www.nioz.nl weten dat algenbloei een volstrekt natuurlijk fenomeen is en dat zonder algen vrijwel elke dierlijke vorm van leven in zee en oceanen onmogelijk zou zijn. "Mosselen en andere schelpdieren leven direct van algen die zij uit het zeewater filteren. Deze schelpdieren zijn op hun beurt weer het hoofdvoedsel voor vele soorten vogels." Een alg wordt volgens het NIOZ pas een 'plaagalg' wanneer de bloei tot dusdanig hoge concentraties leidt dat deze door de mens als negatief wordt ervaren.

De grote ongerustheid ontstond volgens het NIOZ doordat andere soorten algen wel degelijk giftige stoffen kunnen aanmaken die tot ernstige ziekteverschijnselen of zelfs de dood kunnen leiden. "Zwemmen is dan overigens weer minder gevaarlijk dan het eten van schelpdieren."

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 1 uur geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 2 uur geleden 3
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 19 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15