Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Kunst en vliegwerk op Texel Airshow

Divers

Hypermoderne straaljagers, klassieke toestellen, luchtacrobatiek, sierlijke formaties en nog veel meer is te zien op de Leaseweb Texel Airshow die morgen wordt gehouden. Een armada van 250 vliegtuigen landt op het vliegveld.

Voorafgaand aan de vliegshow waarbij van 12.30 tot 17.00 uur vliegtuigen en helikopters in de lucht voor een onafgebroken show zorgen, is er 's morgens van 10.00 tot 12.30 op het vliegveld de static show. Het bijzondere zit hem met name in de grote variatie aan toestellen. Klassiekers, zoals de Spitfire, de B25 Mitchell, hypermoderne toestellen, zoals de Nederlandse Apache helikopter die een stunt uitvoert met flares, de F16 straaljager van de Belgische luchtmacht en de Awacs, herkenbaar aan de ronde schotel. Ook luchtacrobate Melissa Pemberton zal haar kunsten boven Texel vertonen. Daarnaast zijn er nog twee acts met luchtacrobatiek.

Bijzondere stunt is ook die van Brendan O'Brien, die zijn vliegtuig laat landen op een rijdende truck. Ook aan formatievliegen is er weer het nodige te zien. Zoals de Red Devils van de Belgian Air Force en ook de stuntvliegers van de Royal Jordanian Falcons. Speciaal is ook de komst van twee zware gevechtshelikopters van de Tsjechische luchtmacht. Bloedstollend zijn de manoeuvres die aerobatic-vlieger Frank van Houten uithaalt met zijn Sukhoi SU-26MX. Vanmiddag, tijdens een generale repetitie, wordt al een voorproefje gegeven, in verband hiermee is het vliegveld van 13.00 tot 16.00 uur gesloten. Daarna zal het ene na het andere vliegtuig landen.

Bijzonder is de static show aan de grond, waar bij behalve de deelnemende toestellen van de airshow, ook de Koninklijke Luchtmacht is er met onder andere een wervingsteam, flightsimulators en een F16. Niet alleen zoekt de Luchtmacht piloten, maar zeker ook chauffeurs, technici en andere functies. Om vliegeniers en mensen die de teams ondersteunen onderdak te verschaffen heeft De Bruijn verspreid over het eiland 70 hotelkamers gereserveerd.


Autoverkeer moet er zaterdag tussen 8.00 en 18.00 uur rekening mee houden dat het verkeer van en naar De Cocksdorp wordt omgeleid en dat tussen de Slufter- en de Muyweg tijdelijk éénrichtingverkeer geldt. Beide dwarsverbindingen tussen de Hoofd- en de Postweg zijn tijdens de show afgesloten. Tegenover het vliegveld is een parkeerterrein, toch wordt bezoekers aangeraden met de fiets te komen. Er worden veel vliegtuigspotters en andere dagjesmensen verwacht. Voor hen rijdt vanaf de boot van half acht uit Den Helder tot zo lang het nodig is bussen van TexelTours van en naar het vliegveld. Bezoekers kunnen een speciale Texel Airshow app downloaden waarop het programma van minuut tot minuut kan worden bijgehouden.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2