Droes kan verregaande gevolgen hebben, zo blijkt ook uit deze foto van Paardenarts.nl. Deze afbeelding betreft geen paard van manege Elzenhof.
Droes kan verregaande gevolgen hebben, zo blijkt ook uit deze foto van Paardenarts.nl. Deze afbeelding betreft geen paard van manege Elzenhof.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Mogelijk paardenziekte geconstateerd op Texel

Divers

Op manege Elzenhof bij De Koog zijn mogelijke gevallen van droes geconstateerd. Droes is een zeer besmettelijke ziekte voor paarden. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, die Streptococcus equi equi heet. Deze bacterie zorgt voor een infectie van de voorste luchtwegen waarbij abcessen van de lymfeknopen ontstaan.

"Op dit moment is het nog niet zeker, maar de klinische verschijnselen wijzen er wel op. De monsters staan nu op proef. Waarschijnlijk hebben we vrijdag zekerheid", laat veearts Loek van Vliet weten. Reden voor acute paniek is er volgens de veearts niet. "De eigenaren en medewerkers van de manege weten hoe ze er mee om moeten gaan. De dieren moeten uitzieken, worden niet bereden en staan in quarantaine." Nanning Kikkert, eigenaar van de manege, geeft aan de desbetreffende dieren apart zijn gezet in een weiland een stuk van de manege. Er is hierdoor geen gevaar op verdere besmetting. De manege is dan ook gewoon open.

Toch benadrukt Van Vliet dat er ook niet te lichtzinnig over gedacht moet worden. "Het is geen virus en wordt niet als een wolk verspreid. Maar het kan wel via kleren verspreid worden. Als men naar een andere manege gaat, niet dezelfde kleren en schoenen aan. Ook direct contact tussen paarden kan de bacterie verspreiden", legt hij uit. Er zijn vele complicaties die het ziekteverloop kunnen bemoeilijken en zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Het meest bekende voorbeeld is verslagen droes, waarbij in de inwendige lymfeknopen ook abcessen gaan vormen.

"De tijd tussen besmetting en het ontwikkelen van de symptomen is ongeveer 2 tot 6 dagen. Meestal begint het met koorts, niet eten en daarna het opzwellen van de lymfeknopen. De lymfeknopen worden abcessen en breken naar buiten. Soms breken de lymfeknopen naar de keel of in de luchtzak door en zie je alleen dikke neusuitvloeiing. Een paard met droes kan ook wat benauwd worden door de zwelling rond de keel", zo beschrijft de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie de ziekte op haar website. 

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 18 minuten geleden
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 2 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 4 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10