Foto Ton Zegers
Foto Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Alternatieve dijkversterking van de baan

Divers

Er komt geen nieuw stuk dijk met een sluis rond de oude havens van Oudeschild. Dat heeft de raad woensdagavond tijdens de raadsvergadering besloten. De raad dringt nu aan op een coupure in de dijk ter hoogte van de Heemskerckstraat.

De gemeente had een beroep gedaan op het Rijk voor een financiële bijdrage, maar dat heeft volgens burgemeester Francine Giskes niet mogen baten. Texel was voor de financiering van dit plan, voortgekomen uit het project Planet Texel, grotendeels afhankelijk van bijdragen van elders. 

De dijkversterking, in het project Planet Texel bedacht, zou ruim ruim €40 miljoen extra kosten in vergelijking met de variant die Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor ogen had. In de variant van Planet Texel zouden de noorder- en zuiderhaven 'binnendijks' komen te liggen, verbonden met een (bijna altijd) openstaande sluis met de werkhaven. In deze variant zou de dijk verlegd moeten worden, waarmee Oudeschild weer verbonden zou worden met het hart van het dorp: de haven. Met name de bestaande dijk langs de noorder- en zuiderhaven, die nog verder verhoogd moet worden, knelt in het dorp. Er is daar wel erg weinig ruimte voor en versterking leidt tot een nog grotere barrière tussen dorp en haven.

Na grondig onderzoek van de gemeente samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bleek volgens een persbericht van de gemeente dat het beoogde alternatief wel veel meer geld zou gaan kosten dan versterking van de huidige dijk: ruim €40 miljoen. Dat bedrag is teveel voor Texel zelf om op te hoesten. Daarom werd een beroep gedaan op de Rijksoverheid. In het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waar de dijkversterking uit betaald wordt, bleek geld over te zijn. Een deel van dat overschot zou genoeg zijn, maar ondanks vragen van Tweede Kamerleden was de minister niet bereid dat geld voor Oudeschild in te zetten. Vanuit Den Haag dus geen geld voor dit doel en dat was wel nodig om eventueel anderen, als provincie of Waddenfonds te verleiden ook een deel bij te dragen. Het bedrag is te groot om het helemaal regionaal te financieren.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 2 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 4 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 6 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 23 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10