Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Student en abonnementhouder moeten kaartje voor lijn 28 en lijn 629 kopen

Divers

Reizigers met een OV-studentenkaart of een OV-jaarabonnement moeten vanaf 15 juni een kaartje kopen als zij met lijn 28 of lijn 629 reizen.

De Texelhopper hoopt daarmee het zwartrijden op de lijnbussen tegen te gaan. Studenten of houders van een jaarabonnement kunnen na afloop van een rit via een restitutieformulier het geld voor het kaartje (drie euro) terugkrijgen.

Het punt is dat de OV-studentenkaart, de kaart van het OV-jaarabonnement en de OV-chipkaart veel op elkaar lijken. De laatste is niet geldig op lijn 28 en lijn 629, de andere twee wel.

Dat betekende in de praktijk dat mensen bij het instappen soms snel hun OV-chipkaart lieten zien, riepen dat ze student waren en vervolgens zonder te betalen doorliepen. Dat leverde weer scheve blikken op van mensen die wel betaalden voor lijn 28 of lijn 629 (de scholierenlijn die een paar keer in de ochtend en de middag rijdt).

De provincie liet in maart weten bezig te zijn met de situatie. Toen was er even sprake van om houders van een OV-studentenkaart of een OV-jaarabonnement aparte pasjes te geven, maar dat was volgens een woordvoerder ook geen waterdichte oplossing.

De restitutieformulieren zijn te downloaden op de site van de Texelhopper, ze liggen in de lijnbussen (28 en 629), bij het loket van Connexxion in Den Helder en bij de regiecentrale van de Texelhopper aan de Reijer Keijserstraat in Den Burg.

Wanneer de OV-chipkaart geldig wordt op de lijnbussen en de kleine bussen van de Texelhopper is nog niet bekend. Volgens een woordvoerder van de provincie Noord-Holland lopen daarover nog steeds gesprekken tussen de provincie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 5 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3